Вкуснотиите се правят с евтини продукти
Търсите питателна храна? Ястия, които се готвят бързо? Специалитети, чиито продукти не струват цялата ви заплата? Тогава можете спокойно да изберете някоя аржентинска рецепта за обяд или вечеря. Вкусът им доста се доближава до едни от най-хубавите родни блюда. Няма да съжалявате и ако добавите някое предложение в менюто за важни гости.
Бобена чорба
Необходими продукти:
225 г боб
2 л пилешки бульон
500 мл доматен сок
125 г бекон
1 глава лук
целина
чесън
2 моркова
червен пипер
черен пипер
риган
чили
Начин на приготвяне: Започваме от фасула. Той се оставя да се накисне за поне 8 часа. Изцеждаме го и го прехвърляме в тенджера с бульона. Варим поне час и половина. Накрая добавяме и доматения сок. През това време нарязваме на дребно лука, целината, морковите и чесъна, счукан със сол. Запържваме бекона и добавяме при него зарзавата. Пържим още малко. След това се прибавят към сместа с фасула. Поръсваме с подправките. Оставяме да се готви поне час.
Ананас с ориз
Необходими продукти:
400 г ананас
400 г череши
2 с. л. ориз
1 ч. л. индийско орехче
1 ч. л. канела
кардамон
1 ч. л. масло
карамфил
1,2 л. сметана
захар
Начин на приготвяне: Сваряваме добре ориза. Запържваме го леко с маслото и поръсваме с подправките. Нарязваме черешите на половина. Същото се отнася и за бадемите. Оставяме докато всичко изстине. През това време разбиваме добре сметаната. Добавяме я към ориза. Отгоре се слагат и парчетата ананас. Добре е той да е пресен, а не от консерва. Поръсва се и със захар. Разбркваме хубаво и оставяме в хладилника за поне два часа.
Чимичури
Необходими продукти:
1 глава лук
зехтин
сокът на 1 лимон
магданоз
босилек
сол
черен пипер
червен пипер
Начин на приготвяне: Продуктите се нарязват на ситно и се смесват със зехтина. Бъркаме дълго и енергично. Поръсваме с подправките. Накрая се добавя наситнения лук. Оставяме да престои поне 3 часа преди да използваме.
Емпанадас
Необходими продукти:
За плънката:
450 г кайма
2 картофа
1 с. л. зехтин
1 глава лук
1 ч. л. чили
1 ч. л. кимион
сол
черен пипер
За тестото:
700 г брашно
2 ч. л. бакпулвер
сол
масло
олио
Начин на приготвяне: Първо се заемаме с картофите. Те се сваряват, но не до пълна готовност. След това се настъргват на ренде. Оставяме ги. Запържваме каймата в зехтина. Идва ред на картофите, както и наситнения лук. Поръсваме с подправките. Продължаваме да разбъркваме сместа. Оставяме да се готви, докато зеленчуците омекнат. Оставяме ги настрана да се охладят. През това време замесваме тестото. В него слагаме бакпулвера и го посоляваме. Месим го с маслото и олиото. Едва тогава добавяме вода. Оставяме го да почине за 15 минути. Разточваме го и режем кръгове от него. Слагаме плънката. Затваряме като пелмени. Подреждаме ги в тава. Печем 20 минути при 200 градуса.
Песто
Необходими продукти:
2 връзки магданоз
8 скилидки чесън
2 с. л. риган
зехтин
оцет
кимион
сол
черен пипер
Начин на приготвяне: Магданозът се нарязва на много ситно. След това от него се прави пюре с пасатор. Идва ред на останалите продукти. Трябва да се получи гъсто и еднообразно пюре. Зехтинът се налива последен. Оставете го поне за половин час в хладилника, за да се смесят вкусовете.