Унгария се слави и с легендарната торта „Добуш”
Няма как да не сте пробвали прословутия унгарски гулаш! Ястието вече се е превърнало в запазена марка и дори синоним на страната. Сред продуктите, които местните използват най-често, изпъкват телешкото и червеният пипер, основните съставки не гулаша. Унгарците не се лишават от подправки. Един от основните продукти за сгъстяване е брашното, което щедро се прибавя към почти всяка манджа. Чушките са основните зеленчуци, на които залагат. Не можем да не споменем и другата им гордост – торта „Добуш”. Специално за вас предлагаме и рецептата на легендарния сладкиш.
Гювече „Ференцварош”
Необходими продукти:
300 г телешки шол
1 глава кромид лук
2 червени чушки
1 люта чушка
1 с. л. доматено пюре
150 мл вода
щипка захар
1/2 ч. л. оцет
Сол
Начин на приготвяне: Телешкото месо се нарязва на кубчета. Запържва се в нагорещен тиган и се изсипва в гювече. Отгоре се поставя лукът, нарязан на филийки. След това слагаме и чушките, нарязани на едро. Размиваме пюрето с водата, добавяме щипка захар и оцет. Загряваме фурната на 200 градуса. Печем около 40 минути и от време на време разбъркваме.
Токан
Необходими продукти:
400 г говеждо месо
400 г свинско месо
1 ч. л. свинска мас
1 скилидка чесън
2 глави кромид лук
2 с. л. сладък червен пипер
1 ч. л. майорана
1 ч. л. сол
200 г гъби
1 ч. л. черен пипер
20 г брашно
300 г сметана
олио
Начин на приготвяне: Месото се нарязва на кубчета. Лукът и чесънът се нарязват на ситно, след което се запържват в свинска мас до златисто. Към тях се прибавя месото, поръсва се с пипера, солта и майораната и се задушава, поне докато се изпари сокът на месото. След това задушаването продължава, но вече под капак. От време на време се прибавя по малко от бульона на месото и се разбърква. Когато видите, че говеждото се е сварило на половина, към него прибавяте свинското и продължавате със задушаването. В отделен съд нарязваме гъбите и ги задушаваме в малко олио и вода. Слагаме черен пипер и изсипваме цялата смес при месото. Задушаваме всичко, докато стане готово. В сметаната разбъркваме брашното и прибавяме към ястието непосредствено преди сервиране.
Паприкаш
Необходими продукти:
500 г картофи
1 пиле
1 чушка
1 глава лук
2-3 с. л. олио
50 г сметана
1 с. л. сладък червен пипер
Начин на приготвяне: Пилето се сварява и се разделя на порции. Картофите се обелват, нарязват се на филийки и се запържват в олиото. Нарязваме чушката на колелца и я добавяме в тигана. След като всичко омекне, слагаме лука, който се пасира, и месото. Заливаме всичко с гореща вода и поръсваме с червения пипер. Оставяме да се задуши на слаб огън.
Когато видим, че зеленчуците са се сварили, добавяме сметаната и разбъркваме внимателно. Паприкашът с картофите се връща на котлона. Щом кипне, го махаме веднага от огъня.
Класически гулаш
Необходими продукти:
750 г телешко месо
1000 г картофи
100 мл олио
50 г лук кромид стар
250 г зелени чушки
250 г домати
10 г брашно тип 500
4 ч.л. червен пипер
1/2 ч.л. майоран
125 мл. вино бяло
Начин на приготвяне: Запържваме до златисто ситно нарязания лук, а след това и брашното. Добавяме червения пипер и разбъркваме. След това слагаме нарязаното на кубчета месо, майораната и солта. Доливаме вода. Когато месото е омекнало, добавяме и картофите, както и изчистените чушки, нарязани на колелца. Едва десет минути по-късно слагаме и доматите. Отново доливаме с вода и варим, докато всичко стане готово.
Торта „Добуш”
Необходими продукти:
6 яйца
120 г пудра захар
120 г брашно
масло за намазване
брашно за поръсване
150 г захар
За крема:
5 яйца
60 г шоколад
1 ч.ч. (200 г) пудра захар
200 г масло
ванилена захар
Начин на приготвяне: За да направим крема, трябва да разбием захарта, шоколада и яйцата на водна баня, докато се сгъстят. Махаме го от огъня и оставяме да изстине. Разбъркваме го от време на време. Едва когато изстине напълно, го прибавяме към предварително разбито масло, слагаме и ванилената захар. Разбиваме, докато получим лек крем. За да направим самата торта, първо разбиваме жълтъците с пудрата захар. После постепенно прибавяме и предварително разбитите на сняг белтъци, както и пресятото брашно. Така получаваме тесто, което разстиламе върху намазане с масло и поръсена с брашно тавичка. Опитваме се да направим 6 еднакви кръга, които по-късно ще се превърнат в блатове за нашата торта. Печем. Петте блата последователно намазваме с крем и редим. Шестият нарязваме на парчета и овалваме в топъл карамел. Разпределяме равномерно парчетата отгоре.