Гювече от тесто с пресни зеленчуци и домашна кокошка

Гювече от тесто с пресни зеленчуци и домашна кокошка Лакомник
Гювече от тесто с пресни зеленчуци и домашна кокошка
Време за приготвяне
Приготвяне
4 часа
Порции
Порции
6
Автор
Мария Борисова
Лакомник Необходими продукти

За гювечето:

500 г бяло брашно

20 г грис

320 мл хладка вода

50 мл олио

20 г сол

15 г жива мая

За зеленчуците с кокошка:

1 домашна кокошка

200 г бамя

200 г зелен боб

200 г грах

1 тиквичка

1 патладжан

3-4 моркова

1 кг картофи

червен пипер

1 консерва домати

сол

50-60 г олио

1 ч.ч. вода

Начин на приготвянe

Замесваме меко тесто от посочените продукти, като маята е разтворена предварително в хладката вода заедно с 2-3 с.л. брашно. Вземаме подходящи купички или гювечета и ги омазняваме много добре с олио или краве масло. Обръщаме гювечетата с дъното нагоре и облепваме тестото по тях. По същия начин процедираме с капака. Украсяваме по наш избор и печем в предварително загрята на 200 градуса фурна около 20 минути. Предварително може да намажем с жълтък. Използваме кален гювеч, в който слагаме всички зеленчуци, както и сварената предварително кокошка. Разбиваме с пасатора една консерва домати и изливаме в гювеча. Овкусяваме със сол и червен пипер, слагаме и около 50-60 грама олио. Наливаме 1 ч.ч. вода. Поставяме гювеча във фурна на 250 градуса, докато заври, след което намаляваме фурната на 180 градуса. Печем около 3 часа, като проверяваме дали са омекнали картофките, тъй като те стават готови последно.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц