Гърция = узо и дзадзики

Гърция = узо и дзадзики Лакомник

На почит са патладжаните, калмарите, лютивите пастети

Гърция = узо и дзадзики
Автор:Лакомник

Гърците обожават вкусните салати, мезета и ястия, поднесени с разнообразни гарнитури и сосове. Кухнята им има доста общи черти с характерните балкански традиции в готвенето и мнозина смятат, че знаменитите гръцка салата, дзадзики или хтипити не са нищо друго, освен вариант на нашенските шопска салата, млечна салата и сирене по шопски. За националния вкус обаче безспорно спомагат зехтинът и свежите подправки – дафинов лист, мента, салвия, розмарин, джоджен и мащерка. И, разбира се, нищо не е толкова вкусно, ако не е полято с узо...

В гръцката кухня продуктите се обработват отделно и чак накрая се смесват. Само суровите зеленчуци се режат на едро. Преобладават пресните сезонни продукти и много риба. Сред традиционните предястия са бюреците с различни видове плънка, салата с патладжани, лютиви сиренени пастети.

В летните горещини гърците предпочитат вегетарианските ястия – тиквички с картофи (о. Крит), зеле с ориз (Пелопонес), спанак по гръцки и др. От месата на почит са агнешкото и птичето, приготвяни най-често на грил или с разнообразие от зеленчуци.

Сред десертите, приготвяни най-често с мед вместо със захар, особена почит заслужават ябълковият кекс с канела, маслените бисквити с лимон, сиропираните десерти тип баклава или реване и бухтичките със сладолед.

Кюфтенца с маслини

Необходими продукти:

1 кг кайма (смес 50:50 свинско и телешко месо)

1 филия хляб

1 картоф

2 с.л. винен оцет

1 гл. лук

1 капачка „Узо”

2 яйца

150 г зелени маслини

1 с. л. джоджен

1 с. л. брашно

зехтин

черен пипер

сол

Начин на приготвяне:

Картофът се сварява и пюрира, а филията хляб се накисва във вода, докато омекне, след което се отцежда. Маслините се изчистват от костилките. В подходяща купа се слага каймата и към нея се добавят картофът, филията хляб, ситно нарязаният лук, маслините, узото, оцетът, разбитите яйца, джодженът, черният пипер и сол. Всички продукти се омесват много добре, след което получената смес се оставя да престои в хладилник 5-6 часа.

В подходящ тиган се загрява зехтин за пържене. От сместа се оформят кюфтенца с размер на едър орех, овалват се в брашно и се изпържват в зехтина. Сервират се горещи.

Мариновани гъби

Необходими продукти:

2 глави лук, нарязани на ситно

4 с.л. зехтин

1 кг пресни зрели домати, обелени и настъргани

1 ч.л. розмарин

сол на вкус

прясно смлян черен пипер

1 кг пресни гъби

3 с.л. лимонов сок

2 скилидки чесън, нарязани на ситно

Начин на приготвяне:

Запържете лука в 2 с.л. зехтин до златисто, добавете настърганите домати, чесъна, розмарина, сол и черен пипер на вкус. Варете, докато изври течността и се сгъсти сосът.

Изчистете и измийте гъбите, много добре ги подсушете и нарежете на половинки. Поръсете с лимоновия сок и оставете да отлежат 10 минути. Изпържете гъбите в 2 с.л. зехтин. Прибавете към доматения сос и варете 10 минути на тих огън.

Ястието може да се сервира горещо или студено.

Свинско с тиква

Необходими продукти:

1 кг свинско месо

1 кг тиква

2 глави лук, големи

2 големи скилидки чесън

1 с.л. салвия (градински чай)

2 ч.ч. бяло вино

1 1/2 ч. ч. зехтин

сол

смлян черен пипер

по няколко стръкчета пресни риган, розмарин, мащерка

Начин на приготвяне:

Смесете зехтина, чесъна, мащерката, ригана и розмарина и ги пюрирайте. Намажете с тази смес месото, поръсете със сол и черен пипер, поставете го в съда за печене, добавете 1 ч.ч. вино и малко вода, покрийте с алуминиево фолио и печете около 50 мин в загрята фурна при 180 градуса. Махнете фолиото и печете още 15 минути, за да хване коричка. Нарежете лука на ситно, тиквата - на едри кубчета.

Задушете лука в малко зехтин, добавете тиквата, сол, черен пипер на вкус, 1 ч.ч. бяло вино, салвията и задушавайте на слаб огън до омекване на тиквата (около 20 мин).

Прибавете така приготвената тиква към месото и сервирайте, докато е още топло.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц