Сотирайте ги предварително, ако ги добавяте към ястие
Прясно набраните гъби трябва да се обработят веднага – трябва да ги почистите, обработите и изядете, за да може в най-пълна степен да се насладите на перфектния им вкус. С дивите гъби обаче трябва да се внимава и не бива да се прекалява с консумацията им. Не трябва да изяждате повече от 250 г на седмица, понеже в тях все още се съдържа радиоактивният елемент цезий 137.
Каквито и да са гъбите, които планирате да приготвите, помнете, че те са с високо съдържание на вода и белтъчини, което допринася за бързото им разваляне. Затова е най-добре навреме да ги почистите и готвите. Ако следвате следните съвети, успехът ви е гарантиран.
При кулинарната обработка на гъбите винаги трябва да се спазват две важни правила: котлонът или фурната да са на висока температура и да готвите, докато продуктът покафенее.
Можете да ги нарежете на произволни форми, стига да използвате остър нож. Малките гъбки могат да се сложат и цели. Можете да готвите заедно различни видове гъби.
Гъбите се сотират най-добре в масло или зехтин. Когато са подложени на висока температура, те отделят водата, която съдържат. Кулинарната обработка трябва да продължи, докато течността се изпари, а гъбите омекнат и станат златисти. На този етап могат да се прибавят няколко супени лъжици червено вино. Когато то остане наполовина, се поръсва с магданоз, ситно нарязан арпаджик или розмарин, сол и черен пипер.
Ако желаете да прибавите гъбите в яхния, салата, пица или друго ястие, добре е да ги сотирате предварително и да ги прибавите едва накрая на готвенето. Продължителната термична обработка ги кара да се разтворят в ястието.
Пънчетата и шапката са еднакво вкусни при приготвяне. Изключение са някои гъби като шийтаке и портобело. Техните пънчета са прекалено жилави, приготвянето им отнема много време и затова трябва да бъдат отстранявани с остър нож.
Големите гъби като портобело и шийтаке са идеални за грил. Само трябва да се наръсят леко с растителна мазнина, сол и черен пипер, и да се пекат 4–6 минути.
Гъбите се овкусяват с подправки като зеленчуците и месото – каквито и подправки и продукти да прибавите към тях, няма да сгрешите.