Сваряват се яйцата и се обелват. Откъм страната на по-тъпия връх се отрязва от яйцата, за да стоят изправени. От руската салата и киселите краставички в подходящо плато се оформя канапе. Отгоре се закрепват изправени твърдо сварените, обелени и подрязани от тъпата страна яйца. Върху всяко яйце се поставя като шапчица изчистен от семето 1/2 домат. Върху домата с тънък шприц правим точки от майонезата или сирене (или разбитото на крем масло).
Около канапето и яйцата се прави украса с картофени рози. Картофите се измиват с четка и се нарязват на много тънки филийки с кората. Посоляват се и се оставят за половин час да омекнат. Поставят се на кухненска кърпа да се отцедят. Взема се едно по-малко кръгче и се свива на фунийка. Още едно кръгче върху него, като средата на второто да попада върху съединението на първото. По същия начин - трето кръгче. Използват се от 3 до 5 резенчета картофи. С клечка за зъби се хващат в долния край с промушване. Когато всички рози са готови, се пускат в загрялата мазнина с отворените листенца надолу. След 15-20 секунди се обръщат (могат и да се изпекат). Вадят се на хартия да поеме мазнината и се изваждат клечките. Вместо домати за шапчици на гъбите може да се използват малки мариновани червени камби.