




Свинските продукти са измиват старателно и се слагат в тенджера под налягане във вода и малко сол, като добавяме и сухите чушки, накъсани на едри парчета. Варим посоченото в продължение на не по-малко от 1 час. Изваждат се ушите и краката и се оставят да изстинат, а след това се обезкостяват. Месцето се нарязва на немного дребни парченца. От бульона се отстраняват отпадъчните продукти (ако има такива), изваждат се вече отделените люспи на чушките и в него се връщат обратно парчетата месо. Оставяме пачата да кипне отново, подправяме я с чубрицата и черния пипер, с парченцата люто чушле (по желание), нарязания на ситно чесън, оцет на вкус и разбъркваме добре. След около 2- 3 минути отстраняваме от огъня и поднасяме ароматната гореща пача с чаша алкохол според сезона.
Това е традиционната нашенска топла пача. Някои я застройват с прясно мляко, брашно, яйца, слагат чесън, оцет и люто чак при сервиране, но оригиналът съвсем не е такъв.
