Гергьовден се празнува с агнешко и питка

Гергьовден се празнува с агнешко и питка Лакомник
Гергьовден се празнува с агнешко и питка
Автор:Лакомник

Днес се чества паметта на Св. Георги Победоносец, който е сред най-почитаните у нас светци. 6 май е и Ден на храбростта и празник на Българската армия. Св. Великомъченик Георги Победоносец е живял в малоазийската провинция Кападокия по времето на римския император Диоклетиан (284-305 г.). Бъдещият светец постъпва съвсем млад във войската и проявява завидни военни способности. 

Страстен привърженик и защитник на Христовата вяра, Георги е хвърлен в тъмница, подложен е на жестоки изтезания и е обезглавен през 288 година. Според житието недалеч от гроба му се появявал змей, който опустошавал околността. Светецът успял да порази с копието си чудовището. 

Оттогава се ползва със славата на един от най-изявените змееборци и конници в християнството, поради което е избран за светец покровител на войната и войската. В християнската иконография Св. Великомъченик Георги се изобразява възседнал бял кон, а дългото му копие е забито в устата на страшен змей.

В памет на Св. Георги (от гръцки "земеделец") Гергьовден се почита от народа и като празник на земята, на земеделието и животновъдството. Светията е покровител на овчарите и стадата. 

Народът почита паметта на Св. Георги с различни ритуали, сред които най-известни саосвещаването на гергьовското агне и обредните хлябове. 

За българите Гергьовден е един от най-големите и тържествени народни празници, който поставя началото на лятото и новата стопанска година. На този ден се прави курбан, пече се агне и се месят обредните хлябове, като най-големият се нарича на светеца. Цялото семейство се събира на празничната трапеза.

Имен ден празнуват Георги, Гергана, Гинка, Галя, Ганка, Ганчо. 

На 6 май честваме и Денят на храбростта. Пред Паметника на Незнайния воин в София ще бъде извършен празничен водосвет на бойните знамена и знамената-светини на Българската армия. 

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц