Водещата е истински творец в кухнята
Водещата на предаването „На Кафе” Гала крие умел кулинар под маската на кариеристка с излъскана външност. Всъщност представителката на зодия Водолей не изневерява на хороскопа си и е истински творец в кухнята.
Гала обаче не крие, че не обича да приготвя обикновени манджи. С хъс и желание забърква само по-изискани специалитети, които изискват специални умения и предлагат непознати вкусове. Тя е истински щастлива, че приятелят й Стефан се възхищава на кулинарните й творения и за това често му готви. Той пък й доставя екзотични продукти – прясно уловен дивеч.
„Най-смелият ми експеримент в кухнята е приготвянето на дивеч. Няма как, след като до себе си имам ловец, който непрекъснато носи вкъщи дивеч”, споделя водещата. Тя признава още, че Стефан не готви, въпреки нейната увереност, че има скрити заложби, но пък отговаря за продуктите и хубавите напитки за вечерята, която в повечето случаи е истинско гурме преживяване.
„Не обичам бързото хапване, просто колкото да заситиш глада си. Искам да изградя и у дъщеря си Мари отношение към храната, към уюта на дома, към взаимоотношенията на членовете в семейството”, споделя още Гала. Тя не пропуска да спомене, че истинско вдъхновение за нея в кухнята са рецептите, които й подаряват гостите и на екрана. Всеки ден в предаването „На кафе” популярните личности, които водещата кани, споделят и по една своя рецепта, която приготвят в ефир, а ето нейните любими.
Пъдпъдъци с ром и гъби
Продукти
(за 4 порции)
5 пъдпъдъка
125 г масло
2 глави лук
5-6 стръка магданоз
50 мл коняк или ром
сок от 1/2 лимон
1 кубче пилешки бульон
За гарнитурата:
300 г гъби
50 г масло
Приготвяне
Пъдпъдъците се разрязват откъм гърба, начукват се, посоляват се и се изпържват в масло. Прибавят се ситно нарязаните лук и магданоз. Пърженето продължава до готовност. Пъдпъдъците се изваждат. Заливат се със сос, приготвен от мазнината от печенето, лимоновия сок, коняка и чаша пилешки бульон. Гарнират се с гъбите, задушени в масло.
Фазан със сметана
Продукти
(за 4 порции)
1 фазан
50 г масло
1 глава кромид лук
200 г сметана
1 ч.л. лимонов сок
черен пипер
сол
Приготвяне
Почистения фазан се посолява, поръсва се с черен пипер и вътре се поставя парченце масло. Разтопява се масло в огнеупорен съд, прибавя се срязаната на две парчета глава лук, слага се фазана с гърдите надолу, полива се със сгорещено масло и се пече половин час в слаба фурна. Фазана се обръща, залива се със сметаната и се пече до омекване, като от време на време птицата се залива със соса. Лука се изважда и към соса се прибавя лимоновия сок.
Еленско месо със сини сливи
Продукти
(за 4 порции)
1 кг месо от елен
3 глави лук
5-6 моркова
20 сини сливи
2 с.л. доматено пюре
1 ч.ч. червено вино
1 с.л. захар
5-6 зърна бахар
5-6 зърна черен пипер
2 дафинови листа
сол на вкус
1 с.л. олио
1 с.л. червен пипер
1 с.л. брашно
За марината:
1 глава лук
1/4 глава целина
4-5 скилидки чесън
2 дафинови листа
3-4 зърна бахар
3-4 зърна черен пипер
200 мл оцет
Приготвяне
Марината се приготвя като се нарежат на едри парчета лукът, целината и чесъна. Поставят се в 1 л вода заедно с другите подправки и се варят 10 минути. Оставя се да изстине и тогава в нея се поставя нарязаното на парчета месо и се слага на студено да престои една нощ.
На следващия ден се отцежда добре и се запържва в 4-5 с.л. олио. Прибавя се лукът, нарязан на полумесеци и когато омекне, се слагат морковите, нарязани на шайби. Слага се червения пипер и брашното, разбърква се, налива се виното и се оставя 3-4 минути да се изпари алкохола. Добавят се сините сливи и подправките, слага се вода да покрие месото и се вари на умерен огън до готовност.
Кебап от дивеч
Продукти
(за 6-8 порции)
600-700 г месо без кости от едър дивеч
200 г домашна наденица
200 г пушени гърди
2-3 глави лук
2 моркова
1 резен корен керевиз
1 ч.ч. вино
2-3 с.л. растително масло
2 ч.л. горчица
1 с.л. доматено пюре
1 скилидка чесън
7-8 зърна черен пипер
3 с.л. готварска сметана
2 листа дафинов лист
магданоз на вкус
джоджен на вкус
копър на вкус
червен пипер на вкус
сол
оцет на вкус
Приготвяне
Приготвя се марината от виното, оцета, горчицата, растителното масло, ситно нарязания лук и сол. Настъргват се морковите и керевизът на ренде. Месото, нарязано на порции, се натрива с едро счуканите черен пипер и чесън, слага се в емайлиран или порцеланов съд, залива се с приготвената марината, наръсва се с настърганите моркови и керевиз, както и със смес от магданоз, копър и джоджен и се оставя на хладно място поне за 1 нощ.
На другия ден месото се шпикова с нарязаните на ивички пушени гърди, а наденицата се нарязва на малки парченца. Изваждат се от маринатата и зеленчуковите съставки и се отцеждат. В средата на тавичка, намазана с растително масло, се оформя купчинка от месото, наденицата и зеленчука. Ястието се пече в гореща фурна, като от време на време се залива с по 1-2 с.л. от маринатата. След изваждането от фурната сосът на ястието се изцежда и се застройва със сметаната и доматеното пюре, посолява се, подправя се с 1 ч.л. карамелизирана захар и без да се кипва, се изсипва в съд за сос.
Като добавка към ястието се поднасят сварени или пържени картофи, задушен ориз и салата според сезона.