Очакват ви индонезийски, холандски и карибски гозби
Суринам е малка държава, сгушена в единия край на Южна Америка. В дългата си история обаче народът на тази страна взаимства много от народите, които преминават през територията. До 1970 година Суринам е холандска колония. В плантациите там работят пък много индонезийци, които готвят родните си ястия с местни съставки. Появяват се и много европейския специалитети, а в последните години и китайски. Така, за близо век, на територията на Суринам се ражда напълно нов тип кухня, създаден от вкусните ястия на Азия, Европа и Южна Америка.
Бакабана
Необходими продукти:
4 узрели банана
1 яйце
1/4 ч.
2 с. л. прясно мляко
2 с. л. кафява захар
Щипка сол
Олио за пържене
Фъстъчено масло
Начин на приготвяне:
Разбиваме яйцето, заедно с брашното, захарта, млякото и солта. Обелваме бананите. Нарязваме ги на филийки. Овалваме всяка от тях в сместа от яйцето и млякото. Пържим в загрята мазнина, най-добре във фритюрник. Когато покафевеят, се вадят от течността и се поставят на хартия, за да се отцедят от олиото.
Питки
Необходими продукти:
Състав:
2 1/2 ч. брашно
1 л. сода
2 с. л. олио
1 ч. ч. топла вода
1 пак. масло
Начин на приготвяне: От брашното, содата и олиото правим тесто, като добавяме и водата. Месим за около десет минути. Оставяме го в купа, под влажна кърпа за още 10 минути. Разделяме на няколко малки топки. Разточваме всяка и мажем с масло. Завиваме на руло. Нарязваме всяко на 10 парчета. Оставяме така за 5 минути. Разточваме всяка от филийките. Загряваме малко мазнина в дълбок тиган и пържим всяка от питките. Оставяме да се охлади. Преди да поднесем, поръсваме с малко масло. Ако желаете, можете да ги запечете за кратко във фурна.
Пиле
Необходими продукти:
400 г пиле
100 г бекон
50 меко сирене
розмарин
1 / 2 домат
200 г картофи
сок от портокал
сок от лайм
сол
черен пипер
Начин на приготвяне: Нарязваме пилешкото на кубчета. Запържваме го леко. След това нарязваме на ситно бекона и го добавяме в тигана. Малко преди месото да стане готово, наситняваме бекон и прибавяме и него при пилето. Поръсваме с черния пипер и розмарина. Махаме от огъня и оставяме на страна. След това приготвяме картофите – обелваме ги и ни настъргваме. Поръсваме ги със сока от цитрусите. След това взимаме дълбока тава. Намасляваме дъното. Отгоре поставяме половината от сместа с картофите. Отгоре подреждаме месото. „Завива се” с останалата част от настърганите картофи. С ренде се настъргва и мекото сирене. Печем около 45 минути.
Салата
Необходими продукти:
1 зелка
300 г зелен фасул
2 ч. кълнове
2 твърдо сварени яйца
1/3 ч. кокосово мляко
1/2 ч. кисело мляко
3 с. л. кафява захар
1 зелена люта чушка
1 ч. л. кориандър
Сок от 1 лайм
Щипка сол
Начин на приготвяне: Разбиваме кокосовото мляко с обикновеното. Разбъркваме с лютата чушка, нарязана на възможно най-ситно. Поръсваме със захар, кориандър, лимонов сок и сол. През това време нарязваме зелето на ивици, а зеленият фасул на кубчета. Слагаме ги във вряща, подсолена вода. Варим за две минути. След малко отново го оставяме да заври, но този път поне за 5 минути. Потопете в съд със студена вода за кратко. След това разбъркайте добре. Добавете и кълновете. Подредете зеленчуците в дълбока чиния. По желание добавяме и резени прясна краставица, както и твърдо сварено яйце.
Божо
Необходими продукти:
1/2 ч. бели стафиди
1/3 ч. ром
200 г маниока
2 ч. кокосови стърготини
1/3 ч. ч. захар
1 ч. л. канела
2 яйца
1/4 ч. кокосово мляко
1 с. л. ванилия
2 с. л. бадемова есенция
4 с. л. масло
1 ч. л. сол
Начин на приготвяне: Накисваме стафидите в рома за поне една нощ. Маниоката се смила в кухненски робот, заедно с кокосовите стърготини, канелата и захарта. В друг съд разбиваме 1 яйце, кокосово мляко, ванилията. Поръсваме с бадемовата есенция и солта. Прехвърляме при другата кокосова смес. Разтопяваме маслото и добавяме и него. Добавяме стафидите. На дъното на кръгла форма за печене слагаме хартия. Стените намазваме обилно с масло. Загряваме фурната до 325 градуса. Изсипваме тестото в приготвената тава. Печем един час.