Кухнята на Венецуела може да ви предложи невероятно богатство и избор на риба - печена или пържена. На второ място е месото - приготвено с гарнитура. Венецуела е и страна, в която се яде доста козе месо. Свинското се предпочита само около Коледните празници. Но определено запазената марка е при приготвянето на морските дарове. В южноамериканската страна се сервира и хляб, който по форма прилича на палачинка. Обикновено тя се поднася пълна с различна плънка.
Хляб арепас
Необходими продукти
350 г царевица от консерва 150 г царевично брашно 150 г сирене Чедър 1 яйце 1 ч.л. сода лют червен пипер 60 г сметана 2 с.л. вряла вода За плънката: 1 връзка магданоз 2-3 с.л. заквасена сметана сол олио за пържене
Начин на приготвяне:
Царевицата се прецежда и смила. Настъргваме сиренето на едро. Разбъркваме добре и добавяме брашното, содата и пипера. Тогава идва ред на сметаната и врялата вода. Отново се разбърква. Добавяме яйцето и малко сол. След това правим и плънката. Нарязваме магданоза и го разбъркваме със сметаната. Посоляваме. Оформяме питки, подобни на палачинки. Пържат се от двете страни, докато се зачервят. След като станат готови, режем по средата всяка и я пълним с плънката.
Гуакамоле
Необходими продукти:
2 авокадо 1 зелена чушка 1 малка глава лук 3 скилидки чесън 1/3 ч.ч. зехтин 1/4 ч.ч. оцет 1 люто чушле 1/4 ч.ч. магданоз 1/4ч.ч. пресен кориандър сол черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Нарязваме продуктите на ситно и ги слагаме в кухненския робот. Разбиваме ги на пюре. Можем да го направим и с обикновен пасатор. Оставяме на престои поне час преди да се сервира.
Кафе
Необходими продукти:
1 жълтък 2 с.л. (20 г) захар 2 с.л. кондензирано мляко 1 с.л. нескафе 1 с.л. сметана
Начин на приготвяне
Загряваме за две минути смес от жълтъка, захарта и кондензираното мляко. Разбъркваме добре. На друго място смесваме 250 мл. вода с кафето и отново загряваме за същото време. Докато е още горещо, добавяме яйчената смес. Гарнираме с разбитата сметана.
Пиле
Необходими продукти:
600-700 гр пилешко филе от гърди 3 глави лук 2 скилидки чесън сокът от 3 портокала 250 гр. домати 3 пресни люти чушки 2 изсушени люти чушки 1 с.л. смлян кориандър 1 с.л. кафява захар мусковадо 150 гр черен шоколад
Начин на приготвяне:
Пилешките филета се нарязват на хапки. Запържват се до златисто. Вадим ги от тигана и на тяхно място слагаме лука и чесъна. Разбъркваме докато омекнат. Отгоре поръсваме с портокалов сок и връщаме хапките. Оставяме да покъкри. Смиламе доматите и прибавяме и тях. Идва ред на кориандъра, захарта, пресните и лютите чушки. След като кипне, оставете за пет минути да се задуши. Изсипваме цялото ястие в йена. Покриваме с капак. Запичаме в предварително загравя фурна на 200 градуса за около 20 минути. Едва тогава идва ред на шоколада. Вадим пилето от фурната и го поръсваме с наситнените блокчета. Разбъркваме, докато той се разтопи. Поливаме всяка порция със соса. Отгоре се поръсва и с листата от кориандър.
Торта
Необходими продукти:
За блата:
2 ч. ч. брашно 2 ч. ч. захар 1 ч. ч. вода 6 яйца 1 пакетче суха мая 2 щипки ванилия За крема: 400 мл. кондензирано мляко 300 мл. вапоризирано мляко 300 мл. течна сметана 2 щипки ванилия 30 мл. ром
За украсата:
6 яйчни белтъка 2 и ½ ч. ч. захар 1 ч. ч. вода плодове за украса
Начин на приготвяне:
Първо започваме от блата. Разбиваме белтъците и към тях прибавяме жълтъците. След това слагаме захарта и брашното. Разбиваме добре и добавяме водата и ванилията. Печем на 170 градуса за половин час. След това започваме с крема. Разбиваме млеката, ванилията и рома на слаб огън. След това поливаме топлите блатове със студения крем, за да поеме по-добре. Преди това обаче е важно да набодем крема с вилица, за да попие. Оставяме за около час в хладилника. Идва ред и на украсата. Първо се приготвя целувчен крем. После се прави сироп от водата и захарта. Накрая се добавят и белтъците и се разбива докато се получи крем.