Живак ни трови от океанските деликатеси
Хората все повече се тревожат за храната си, защото не знаят какво точно консумират. След като вчера се оказа, че целия роден пазар е заринат от домати с отровен бром, днес експерти от Българското дружество по хранене и диететика напомниха и за друга сериозна опасност, известна на малко потребители – тежките метали от вносните океански риби.
Специалистите алармират, че морските обитатели не трябва да се ядат по-често от веднъж седмично. В противен случай тежките метали се натрупват в организма и се отравяме.
Най-често срещаните замърсители на почвата и водите са полихлорбифенилите, смущаващи дейността на ендокринните жлези, което води до последствия за нервната система и възпроизводителните способности. Те са много опасни, поради това, че са слабо разграждащи се и се натрупват в животинската мазнина. Рибата, която консумираме, е отговорна за 70% от полихлорбифенилите, които поглъщаме. Големите любители на морски ястия имат завишени стойности на тези вещества в кръвта си. Хищните риби като тон и риба меч съдържат и живак – тежък метал, вреден за черния дроб и костите, който лишава от калций и уврежда нервната система на плода при бременните.
Силно токсичният метал кадмий се среща най-често в зърнените храни, където попада чрез наторяването. Някои пестициди се свързват с раковите заболявания при децата като левкемия и тумор в мозъка поради това, че майките им по време на бременността са били прекомерно изложени на вредното влияние на химични продукти, използвани в селското стопанство или в домакинството (препарати против хлебарки, бълхи и др). В големи дози тези вредни вещества водят до нарушаване на плодовитостта и до по-малко тегло на новородените. Такива бебета са силно чувствителни към наличие на пестициди, полихлорбифенили и бисфенол А, както и към живак, тъй като поради по- ниското им тегло организмът им е все недостатъчно развит. Друго последствие може да бъде намаляване на интелектуалния потенциал и способността за учене, нарушаване на нервномускулните функции. Препоръчва се кърмачките и малките деца да избягват хищните диви риби като тон и калкан.
Замърсителите остават завинаги в организма
За разлика от микробите химичните продукти се натрупват в организма и никога не се проявяват самостоятелно. Затова е трудно да се определи със сигурност дали едно вещество е вредно за здравето или не. Тези замърсители не предизвикват болести, но водят до общо отслабване на организма. По този начин те ни правят по-податливи на заболявания на нервната, имунната, хормоналната и възпроизводителната система.