Добавете си щипка кулинарна ексцентричност
Представяме едни от най-хубавите ястия на една красива и загадъчна страна - Кувейт. Вкусовете са наситени, а споменът за чудните специалитети дълго ще остане в съзнанието ви.
Ориз
Необходими продукти:
4 с. л. олио
1 глава лук
1 сушен лимон
шафран
копър
3 кубчета пилешки бульон
400 г грах
кардамон
500 г ориз басмати
Начин на приготвяне: Загряваме олио на дъното на тенджерата и запържваме наситнения лук поне две минути. След взимаме две кръгчета от сушения лимон, нарязваме го и го добавяме. Идва ред на подправките и на бульона. Добавяме граха и разбъркваме всичко. След минута - две добавяме ориза. Доливаме вода. Оставяме да кипне, след това трябва да къкри на слаб огън за 20 минути.
Пиле
Необходими продукти:
За ориза:
400 г ориз
875 мл вода
За пилето:
500 г пилешко филе
2 кубчета бульон
300 г белени домати
125 г сметана
масло
1 глава лук
2 скилидки чесън
джинджифил
лимонов сок
доматено пюре
гарам масала
куркума
кориандър
джоджен
шафран
Начин на приготвяне: Слагаме ориза с водата в дълбока тенджера. Загряваме и оставяме да къкри 15 минути. Сваляме от огъня, оттичаме от водата и разстиламе ориза върху поднос, за да изстине. През това време нарязваме лука и го запържваме в маслото, докато стане златист. Нарязваме на ситно чесъна и джинджифила и добавяме и тях. Нарязваме филето на порции и добавяме и него при останалите продукти. Бъркаме, докато се готви. Когато месото омекне, добавяме разтворения бульон. Тогава слагаме сметаната, доматите, както и подправките. Оставяме да кипне и след това нека да къкри на слаб огън за поне 10 минути. Когато стане готово, оставяме настрана. Взимаме тенджера или дълбока тава. Слагаме половината от ориза на дъното. Отгоре добавяме пилешката смес. Поръсваме с нарязания кориандър и джоджен. Затваряме с останалата част от ориза. Отгоре поръсваме с шафрана. Покриваме с капак или с фолио. Доливаме вода до горе. Слагаме във фурната или оставяме да се вари отгоре на слаб огън за половин час, докато оризът се свари напълно.
Десерт
Необходими продукти:
300 г бяло брашно
200 мл прясно мляко
2 яйца
200 г захар
100 г фурми без костилките
100 г масло
сода
канела
орехи
вода
Начин на приготвяне: Разбиваме с пасатор млякото с фурмите. В отделен съд разбиваме яйцата с маслото и захарта с миксер. Добавяме нарязаните на ситно орехи. Сместа се изсипва във форма за торта и се оставя да престои 15 минути. Печем в умерена фурна до пълна готовност. Оставяме сладкишът да се охлади. През това време правим соса за заливане - разреждаме сместа с фурмите с вода или с още мляко, докато стане гладка течност. Заливаме тортата с него и по желание, гарнираме с бадеми.
Салата с омари
Необходими продукти:
3 омара
200 г червени картофи
зехтин
1 глава червен лук
чери доматчета
зърна от сварена царевица
босилек
лимонов сок
Начин на приготвяне: Сваряваме омарите. Вадим месото и го оставяме настрана. Сваряваме картофите. Загравяме малко масло. Нарязваме лука на ситно и го запържваме. Доматите, царевицата, босилека се смесват в отделна купа. Поливат се с малко олио. Подправяме по желание със сол и черен пипер. В купа смесваме месото от омарите с пържения лук и лимоновия сок. Нареждаме в чиния две равни части от месото от омар и картофите. Отгоре поливаме със соса с домати и царевица. Украсяваме по желание.
Салата с рикота
Необходими продукти:
1 кг сварено червено цвекло
зехтин
200 г рикота
лимонов сок
200 мл сметана
Начин на приготвяне: Нарязваме свареното цвекло на много тънки филийки. Останалите продукти разбъркваме добре, докато се получи еднородна каша. След това слагаме по малко от нея във всяка филийка и завиваме. Ако желаете, можете да добавите цвеклото в салатата и да я сервирате като обикновена зеленчукова смес.