Страната се слави като царството на водките
С откриването на Европейското първенство по футбол, всички запалянковци на Стария континент насочват вниманието си към двете страни домакин на надпреварата – Полша и Украйна. Представяме ви националните вкусове и кухня на първата – на Полша. Запазената марка на страната е бигосът и супите. Също така ликьорите, бирата и водките. Там е задължително да се опитат и местните колбаси, както и херинга в олио. Често рецептите им включват и зеле – кисело или прясно. Десертите са предимно кексове, но чревоугодниците съветват да се опитат и поничките, които са винаги с един и същи вкус – на роза.
Бигос
Необходими продукти:
500 г прясно зеле
500 г кисело зеле
400 г месо
150 г наденица
150 г пушен бекон
1 голяма глава лук
Сушени гъби
Сушени сини сливи
1 с. л. доматено пюре
Сол
Черен пипер
Бахар
Дафинов лист
Начин на приготвяне: Нарязваме киселото зеле и го сваряваме в малко вода. Минаваме прясното зеле на ренде и към него добавяме нарязаните вече гъби и лук. Заливаме всичко с вряла вода и варим. След това го добавяме към киселото зеле. Месото, което използваме за тази рецепта е хубаво да бъде смесено. Ако към него има и части дивеч, вкусът става още по-добър. Нарязваме подбраното месо на кубчета. Запържваме го и после го прибавяме към зелето, както и бахара, дафиновия лист и сините сливи. Отделно нарязваме наденицата и бекона също на кубчета. Запържваме ги и също ги слагаме при зелето. След това добавяме доматеното пюре. Подправяме на вкус.
Крем супа
Необходими продукти:
200 г бяла наденица
1 морков
1връзка магданоз
4 картофа
1 глава лук
4 скилидки чесън
Сол
Черен пипер
Риган
За домашния квас (500 г):
100 г ръжено брашно (1 филия фляб)
500 мл преварена вода
Начин на приготвяне: Преди да сготвим супата е добре да подготвим домашния квас. Той се прави като филията или брашното се залеят с водата и се оставят на стъклен буркан или глинен съд на топло място за около три дни. Приготвянето на самата супа започва със запържването на нарязаните лук и чесън. Отделно, в около два литра вода, и слагаме наденицата да се вари. След това добавяме зеленчуците на кубчета и запържените лук и чесън. Когато зеленчуците омекнат е време да сложим и кваса. Оставяме да се вари на слаб огън. Добавяме сол, черен пипер и риган на вкус.
Фляки
Необходими продукти:
1 кг телешко шкембе
400 г зеленчуци
500 г телешки или говежди кости
60 г краве масло
30 г брашно
индийско орехче
лют червен и черен пипер
джинджифил
майорана
сол
50 г швейцарско сирене
Начин на приготвяне: Заливаме костите със студена вода и ги сваряваме добре. Бульонът прецеждаме добре. Отделяме си половин литър от него. В останалия слагаме шкембето. Варим го около четири часа. Нарязваме зеленчуците и ги задушаваме в половината масло. Заливаме ги с вода и оставяме да се варят под капак докато омекнат. В другата половина от маслото запържваме брашното до златисто. Заливаме с малко студен бульон и бъркаме докато кипне и махаме от котлона. С другата част от бульона заливаме шкембето. Охлаждаме и нарязваме на ивици. Заливаме с брашнения сос. След това добавяме зеленчуците, солта, черния пипер и индийското орехче. При поднасянето трябва да има нарязано швейцарско сирене, лют червен пипер, обелен и нарязан на филийки джинджифил.
Хлодник
Необходими продукти:
100 г телешко
800 г сметана
2 стерилизирани краставичка
Сок от 1 буркан краставички
2-3 скилидки чесън
1/4 връзка копър
2 твърдо сварени яйца
160 г червено цвекло
сол
черен пипер
Начин на приготвяне: Сваряваме месото. Същото правим и с цвеклото. След като стане готово го обелваме и пасираме. Прибавяме сока от киселите краставички, ситно нарязания копър, сметаната, както и корнишончетата на кубчета. Разбъркваме добре. Слагаме телешкото и яйцата. Подправяме и отново разбъркваме.
Зрази
Необходими продукти:
300 г кайма (смес свинска и телешка)
40 г сланина
20 г брашно
1 филия хляб (без кората)
1/4 глава кромид
сладък червен пипер
20 г мас
1 яйце
черен пипер
сол
Начин на приготвяне: Накисваме филията във вода. Натрошаваме я. Прибавяме към нея каймата, яйцето и подправките, както и половината от нарязаната сланина. Разбъркваме и разделяме на четири части. От всяка правим плосък шницел. Отгоре ги поръсваме със сланината. Леко ги навиваме на рула и ги пържим от всички страни в мас. До тях запържваме и лука. Поръсваме с черния пипер, доливаме вода и задушаваме на тих огън. Вадим рулцата с лъжица, а сосът остава да къкри. Когато остане на мазнина, добавяме брашно, което се запържва. Прецеждаме соса и поливаме рулата.
Картофени палачинки
Необходими продукти:
3 големи картофа
1 малка глава кромид
сол
черен пипер
олио
300 мл пълномаслена (квасена) сметана
Начин на приготвяне: Обълваме и настъргваме картофите и лука. Смесваме ги добре и ги притискаме, така че да отделим течността от тях. Подправяме със сол и черен пипер на вкус. В тиган слагаме да се загрее олиото. Взимаме с льжица от картофената смес и пускаме във врящото вече олио. Притискаме с нея, за да стане плоска и тънка палачинка. Пържим от двете страни. Сервират се със сметана.