Ще откриете вино в почти всяка рецепта
Като всяка италианска област, и Сицилия може само да ви впечатли с кухнята и архитектурата си. Спокойствие и прости ястия ще осмислят деня ви, случващ се на едва няколко крачки от морето. Няма значение дали сте избрали калмари, миди или риба. Всичко ще е вкусно и ще ви остави прекрасни спомени, овкусени с прекрасно вино. Може би това се дължи и на фаталистичния чар на островите из Средиземно море.
Домати
Необходими продукти:
1 кг. домати
100 гр. риба
100 гр. кашкавал
5-6 маслини
1 глава лук
1 с. л. каперси
1 стрък магданоз
60 мл олио
3 с. л. бяло вино
1 с. л. галета
1 ч. л. черен пипер
Начин на приготвяне: Доматите се измиват добре и се издълбават. Нарязваме половината от маслините на две, а останалите на ситно. В сгорещено олио запържваме лука. След малко добавяме галетата, както и наситнената риба. Поръсваме с магданоза, наситнените маслини, както и с каперсите. Отгоре наливаме виното. Разбъркваме добре и отново разбъркваме. Пълним доматите с тази смес. Украсяваме с половинките от маслините. Нареждаме ги в тавичка, поръсваме с черен пипер и настъргваме кашкавал.
Пиле
Необходими продукти:
1, 5 кг. пилешко месо
300 г арпаджик
1 глава чесън
3 стръка прясна мащерка
500 мл пилешки бульон
1 чаша вино
250 г гъби
1 с. л. царевично брашно
черен пипер
червен пипер
сол
зехтин
масло
Начин на приготвяне: Месото се поръсва със солта, черния и червения пипер. Натъркваме го с мащерката и чесъна и ги оставяме в тенджерата при него. Доливаме вода. Покриваме с капак. Оставяме да се вари. Когато започне да къкри, го прехвърляме в тава и го слагаме да се пече на бавен огън – за един час при 180 градуса. През това време запичаме гъбите в сух тиган. Вадим ги и в него разтопяваме маслото и няколко капки от зехтина. Идва ред на мъничко захар и арпаджика. Изчакваме да поомекнат и добавяме виното, както и гъбите. С мъничко от бульона на пилешкото месо, разтваряме нишестето. Прибавяме сместа към гъбената смес. Отново поръсваме с малко прясна мащерка, сол и черен пипер. Заливаме месото със соса от лука и гъбите. Оставяме да се пече още малко – половин час.
Макарони
Необходими продукти:
500 г макарони
800 г кайма
200 г кромид лук
300 мл бульон
150 г масло
30 мл доматено пюре
200 г кашкавал
Начин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещено масло, заедно с каймата. Разреждаме доматеното пюре с малко вода и добавяме и него. След това пърженето продължава, докато ястието се сгъсти. Идва ред на предварително сварените макарони. Доливаме бульона, както и подправките. Варим още пет минути. След това поръсваме с настърган кашкавал.
Патладжани
Необходими продукти:
2 патладжана
1 с. л. магданоз
босилек
1 скилидка чесън
4 с. л. пармезан
2 яйца
сол
черен пипер
1 ч. ч. галета
зехтин
Начина на приготвяне: Патладжаните се измиват добре и се нарязват на половинки. Подреждаме ги в тава и ги печем на предварително загрята фурна за поне 20 минути. Оставяме ги да изстинат добре. Издълбаваме ги и месестата част се отделя в купа. Намачкваме я добре. При нея добавяме останалите продукти без зехтина и галетата. От получената смес правим кюфтета. Овалваме ги в галетата. Пържим по седем минути от всяка страна. Вадят се с решетъчна лъжица и се оставят на да се отцедят преди да се поднесат.
Рибна супа
Необходими продукти:
1 хек
1 лаврак
5 калмара
200 г мидени ядки
2 с. л. морска сол
2 с. л. зехтин
40 мл бяло вино
2 дафинови листа
2 стръка целина
1 глава лук
2 домата
4 скилидки чесън
магданоз за поръсване
сол
черен пипер
Начин на приготвяне: Най-добре е да използваме филе от двата вида риба, както и тенджера под налягане. Нарязваме го на кубчета и поръсваме със солта и черния пипер. През това време нарязваме суровите калмари на кръгчета. Наситняваме лука и го слагаме да се вари. Към него добавяме церината, чесъна, морската сол, зехтинът и дафиновите листа. Малко преди да стане готово всичко, се слагат и обелените вече домати. Нарязват се на ситно. Вадим дафиновите листа. След това в бульона слагаме морските дарове. Доливаме бялото вино и варим още 5 минути. След като налягането се изравни, махаме капака и оставяме да се вари още 10 минути.