Вкусният чар на Сицилия

Вкусният чар на Сицилия Лакомник

Ще откриете вино в почти всяка рецепта

Вкусният чар на Сицилия
Автор:Лакомник

Като всяка италианска област, и Сицилия може само да ви впечатли с кухнята и архитектурата си. Спокойствие и прости ястия ще осмислят деня ви, случващ се на едва няколко крачки от морето. Няма значение дали сте избрали калмари, миди или риба. Всичко ще е вкусно и ще ви остави прекрасни спомени, овкусени с прекрасно вино. Може би това се дължи и на фаталистичния чар на островите из Средиземно море.

 

Домати

Необходими продукти:

1 кг. домати

100 гр. риба

100 гр. кашкавал

5-6 маслини

1 глава лук

1 с. л. каперси

1 стрък магданоз

60 мл олио

3 с. л. бяло вино

1 с. л. галета

1 ч. л. черен пипер 

Начин на приготвяне: Доматите се измиват добре и се издълбават. Нарязваме половината от маслините на две, а останалите на ситно. В сгорещено олио запържваме лука. След малко добавяме галетата, както и наситнената риба. Поръсваме с магданоза, наситнените маслини, както и с каперсите. Отгоре наливаме виното. Разбъркваме добре и отново разбъркваме. Пълним доматите с тази смес. Украсяваме с половинките от маслините. Нареждаме ги в тавичка, поръсваме с черен пипер и настъргваме кашкавал.

 

Пиле

Необходими продукти:

1, 5 кг. пилешко месо

300 г арпаджик

1 глава чесън

3 стръка прясна мащерка

500 мл пилешки бульон

1 чаша вино

250 г гъби

1 с. л. царевично брашно

черен пипер

червен пипер

сол

зехтин

масло

Начин на приготвяне: Месото се поръсва със солта, черния и червения пипер. Натъркваме го с мащерката и чесъна и ги оставяме в тенджерата при него. Доливаме вода. Покриваме с капак. Оставяме да се вари. Когато започне да къкри, го прехвърляме в тава и го слагаме да се пече на бавен огън – за един час при 180 градуса. През това време запичаме гъбите в сух тиган. Вадим ги и в него разтопяваме маслото и няколко капки от зехтина. Идва ред на мъничко захар и арпаджика. Изчакваме да поомекнат и добавяме виното, както и гъбите. С мъничко от бульона на пилешкото месо, разтваряме нишестето. Прибавяме сместа към гъбената смес. Отново поръсваме с малко прясна мащерка, сол и черен пипер. Заливаме месото със соса от лука и гъбите. Оставяме да се пече още малко – половин час.

 

Макарони

Необходими продукти:

500 г макарони

800 г кайма

200 г кромид лук

300 мл бульон

150 г масло

30 мл доматено пюре

200 г кашкавал

сол

черен пипер

Начин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещено масло, заедно с каймата. Разреждаме доматеното пюре с малко вода и добавяме и него. След това пърженето продължава, докато ястието се сгъсти. Идва ред на предварително сварените макарони. Доливаме бульона, както и подправките. Варим още пет минути. След това поръсваме с настърган кашкавал.

 

Патладжани

Необходими продукти:

2 патладжана

1 с. л. магданоз

босилек

1 скилидка чесън

4 с. л. пармезан

2 яйца

сол

черен пипер

1 ч. ч. галета

 зехтин

Начина на приготвяне: Патладжаните се измиват добре и се нарязват на половинки. Подреждаме ги в тава и ги печем на предварително загрята фурна за поне 20 минути. Оставяме ги да изстинат добре. Издълбаваме ги и месестата част се отделя в купа. Намачкваме я добре. При нея добавяме останалите продукти без зехтина и галетата. От получената смес правим кюфтета. Овалваме ги в галетата. Пържим по седем минути от всяка страна. Вадят се с решетъчна лъжица и се оставят на да се отцедят преди да се поднесат.

 

Рибна супа

Необходими продукти:

1 хек

1 лаврак 

5 калмара 

200 г мидени ядки 

2 с. л. морска сол 

2 с. л. зехтин 

40 мл бяло вино 

2 дафинови листа 

2 стръка целина 

1 глава лук 

2 домата 

4 скилидки чесън 

магданоз за поръсване

сол

черен пипер

Начин на приготвяне: Най-добре е да използваме филе от двата вида риба, както и тенджера под налягане. Нарязваме го на кубчета и поръсваме със солта и черния пипер. През това време нарязваме суровите калмари на кръгчета. Наситняваме лука и го слагаме да се вари. Към него добавяме церината, чесъна, морската сол, зехтинът и дафиновите листа. Малко преди да стане готово всичко, се слагат и обелените вече домати. Нарязват се на ситно. Вадим дафиновите листа. След това в бульона слагаме морските дарове. Доливаме бялото вино и варим още 5 минути. След като налягането се изравни, махаме капака и оставяме да се вари още 10 минути.  

Още по темата
Още по темата
Тирамису – сладката легенда на Италия
Пастата, пицата, фритатата и ризотото са истински легенди на Италия, но не по-малко значива компания им прави и най-сладкият герой в местната кулинария –...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц