Вкусно и пухкаво изкушение за празничната трапеза
В купа се смесват маята, 2-3 с.л. брашно и 1 с.л. захар. Разбърква се с малко хладко мляко, докато се образува кашичка с гъстота на боза. Оставя се на топло място, докато втаса (шупне) и увеличи обема си. В голяма купа се смесват 6 големи яйца (със стайна температура) и 300 г захар. Разбиват се с миксер до побеляване и сгъстяване на сместа (захарта трябва напълно да се разтвори). Добавят се настърганата на ситно лимонова кора, ромът (конякът), ванилията и млякото. Внимателно се разбърква. Върху равна повърхност или в голяма купа се пресява предварително леко затопленото брашно (в слаба фурна или в микровълнова) заедно с 1-2 щипки сол. Оформя се кладенче и се изсипва в него втасалата мая и яйчната смес. Размесва се, докато се оформи тестото. Прехвърля се върху равна набрашнена повърхност. Потапяте си ръцете в предварително разтопеното масло и се меси тестото. Тестото е готово, когато стане гладко, не залепва и започва да образува мехури. Поставя се тестото в намазана с мазнина купа и се оставя на топло да втасва. Тестото трябва да увеличи обема си повече от два пъти. През това време се накисват стафидите в 3 с.л. ром (коняк). Изважда се втасалото тесто от купата, добавят се към него стафидите и леко се размесва, докато стафидите се разпределят равномерно в тестото. Разделя се тестото на две части. Всяка от тях се разделя на още три части. Оформя се тестото на рула. Притискат се краищата и леко се завива навътре - ако ще се оформя плитка или ще се завива на руло, съединяват се краищата, за да се оформи кръгъл козунак. Поставя се оформения козунак в подходящи форми за печене (предварително намазани с мазнина и поръсени с брашно, ако не са силиконови). Оставят се оформените козунаци да втасват на топло, докато увеличат двойно обема си. Намазват се втасалите козунаци с разбития с млякото жълтък. Поръсват се с едра захар и се украсяват с белените бадеми. Слагат се в предварително загрята до 190 градуса фурна и пекът 15 минути. След това се намалява фурната до 165 градуса и се пече още 20-30 минути, като се проверява периодично с клечка за зъби (или шишче) за готовност.