Кухнята на Русия е сред най-разнообразните в света
Кухнята на Русия е сред най-разнообразните в света.
И как не – при тази огромна територия, при различните народности, които я населяват. Трябва да отбележим и че на места рецептите са изключително бедни, защото климатът е суров и няма много продукти.
Руската кухня се променя с големи крачки през 16-18 век. Това е периодът, когато започват да се опушват меса, развива се и сладкарството. Говорим за времена, в които елитът на царска Русия внася от чужбина различни храни.
Тогава за света са открити прословутите шедьоври Бьоф Строганоф, Пиле Киев, Шарлотка, руската салата...
Руската кухня изобилства и от вегетариански ястия. В различни периоди от време задължителните постни дни там са достигали до 200 на година.
Маринована риба
Продукти:
p 1 кг рибно филе
p 2 бр. лимони
p 3 бр. домата
p 150 г кашкавал
p копър
p подправка за риба
p черен пипер
За маринатата:
p 3 с.л. майонеза
p 3 с.л. лимонов сок
p 2 с.л. мед
p сол
p 2-3 с.л. горчица
Приготвяне:
Измиваме и подсушаваме рибата. Приготвяме маринатата и намазваме по отделно всяко парче и го оставяме за 1 час. Лимоните нарязваме на кръгове, а доматите - на кубчета, кашкавалът настъргваме. От алуминиево фолио се приготвят форми, в които ще се пече рибата. Във всяка форма се слага парчета лимон, домати, рибата, подправка за риба, пипер, поръсва се с кашкавал и ситно нарязан копър. Заливат се с останалата марината и се запичат за 40 минути на 180-200 С.
Самарско месо
Продукти:
p 700 г телешко месо
p 2 бр. солени или мариновани краставички
p 3 глави лук
p 4-5 с.л. сметана
p сол
Приготвяне:
Наразваме месото на тънки ивици, а лука – на полумесеци. Посоляваме и запържваме за пет минути. Добавяме сметаната и нарязаните краставички, покриваме с капак и задушаваме около 40 минути. Поднася се картофено пюре.
Матрьошки
Продукти:
p 3 бр. яйца
p 100 г майонеза
p 6 зърна черен пипер
p 1 бр. домат
p 3-4 листа червено зеле
p магданоз за украса
p 1/2 червена чушка – печена
Приготвяне:
Сваряваме яйцата, обелваме ги и отрязваме върха. Изваждаме жълтъка и го настъргваме. Смесваме го с майонезата и ситно нарязаната чушка. Пълним ги с готовата смес и оставяме така че да остане малко и отвън за бретона на матрьошките. Слагаме 2 зърна черен пипер за очи, ивица домат за уста и завиваме с листа червено зеле, за забрадки. Поднасяме ги върху накъсан магданоз и роза от месо или домат.
Бьоф Строганоф
Продукти:
p 2 бр. телешки пържоли
p 1 глава лук
p 1 скилидка чесън
p 4 с.л. брашно
p 1 с.л. доматено пюре
p 1/2 ч.л. сол
p 500 мл телешки бульон
p 6 с.л. масло или маргарин
p 1 ч.ч. заквасена сметана
p 2 ч.ч. гъби
Приготвяне:
Нарязваме пържолите на тънки лентички, лукът на ситно, чесънът го счукваме. Овалваме месото в брашно и сол на вкус. Запържваме за кратко в 4 с.л. масло. Добавяме гъбите, лука и чесъна. Задушаваме за 3-4 минути, докато лукът омекне. След това вадим месото и зеленчуците. В същата мазнина добавяне 2 с. л. масло и 3 с.л. брашно, доматеното пюре и бульона. Връщаме гъбите и месото и добавяме сметаната като бъркаме непрекъснато. Сервираме горещо върху варени макарони, спагети или канапе от картофено пюре.
Пирог
Продукти:
p 3 бр. яйца
p 200 г майонеза
p 1/2 ч.ч. сметана - може и заквасена и течна
p 1 ч.л. бакпулвер
p 1 ч.ч. брашно
p щипка сол
p 200 г кренвирши или друг колбас
p 100 г кашкавал
p 1 глава лук
p сусам
Приготвяне:
Смесваме на едно място яйцата, майонезата, сметаната, бакпулвера, солта и брашното до еднородна смес. Намасляваме добре тавичката и изсипваме половината тесто. Върху него слагаме нарязания на кубчета колбас, нарязания лук и настъргания кашкавал. Заливаме с останалото тесто, поръсваме със сусам и запичаме до зачервяване.
Пелмени
Продукти:
За плънката:
p 1 кг кайма
p 2 големи глави лук
p черен пипер млян
p 1 1/2 ч.л. сол
За тестото:
p 1 кг брашно
p вода
p 1 ч.л. сол
Приготвяне:
Омесваме каймата с дребно нарязания лук, черния пипер и солта. Правим и средно меко тесто. Разделяме го на части, разточваме го и с кръгла формичка или чаша нарязваме кората на кръгчета. В средата на всяко кръгче слагаме от каймата, прегъваме на две и притискаме хубаво краищата с малко вода или яйце.
Така приготвените пелмени се варят във вряща подсолена вода, зърна черен пипер, бахар, 2 листа дафинов лист. След като ги сварим, пелмените се сервират топли, с масло или сос.
Щи
Продукти:
p 240 г прясно зеле
p 120 г картофи
p 80 г пресни домати
p 40 г кромид лук
p 40 г моркови
p 20 г топено масло
p 20 г праз или зелен лук
p 10 г корена магданоз
p 650 мл бульон или вода
p сол
p смлян черен пипер
p копър
p магданоз
p дафинов лист
p 20-40 г сладка чушка
p варено месо
p месни топчета (50-75 г на порция)
Приготвяне:
Кипваме бульона или водата. Нарязваме стария лука на полумесеци. а морковът - на полушайби и ги задушаваме в сгорещеното масло. Нарязваме зелето и картофите. Пускаме ги в кипящата вече течност. Варим за 5 минути и добавяме задушените зеленчуци. Прабяваме и нарязаният корен от магданоз. Оставяме да поври още 5-10 минути на тих огън.
Прибавяме нарязаните на кубчета домати, ситно нарязаните праз лук, магданоз, копър, чушката и дафиновия лист. Подправяме със сол и черен пипер на вкус. Оставяме супата да покъкри още 5-6 минути и поднасяме с 2 ч. л. заквасена сметана.