Най-много се готви с телешко и заешко месо
Малта е малка приказна страна, която е истинското сърце на Европа, защото е най-гъсто населеното място на континента. Островчето е и една от най-популярните туристически дестинации, защото температурите са високи почти през цялата година. Именно топлият климат обаче е определил и местната кухня - тя е смес от сицилиански и мавритански ястия.
Малта е известна със своята вдовишка супа. Специалитетът се нарича така, защото в него се използват само сезонни зеленчуци, които може да си позволи и овдовяла жена. Задължителна част от менюто е и брачиоли - печено телешко. Ето и други типични рецепти.
Заек със зеленчуци
Продукти
1 заек
1/4 кг картофи
4 моркова
2 ч. ч. червено вино
4 ч. ч. вода
4 ч. ч. доматено пюре
дафинов лист
Приготвяне
Сваряваме заешкото месо за един час. Отцеждаме го и го оставяме да се охлади. Обезкостяваме и го нарязваме на парчета. Обелваме и нарязваме картофите на големи кубчета. Морковите се нарязват на кръгчета. Слагаме всичко в голяма тенджера и добавяме дафиновия лист и бахара. Заливаме с вода и червено вино. Оставяме да къкри около 45 минути. Чак накрая слагаме доматено пюре и овкусяваме със сол и черен пипер. По желание можем да сложим и лют пипер.
Брачиоли
Продукти
800 г телешко бонфиле
сол
черен пипер
100 г галета
3-4 скилидки чесън
150 г салам
100 г твърдо сирене
50 г пармезан
2 стръка пресен лук
1/2 връзка накълцан магданоз
100 мл зехтин
1/3 ч. ч. червено вино
1/2 ч. ч. телешки бульон
Приготвяне
Разделяме телешкото на две и оформяме пържоли. Овкусяваме добре със сол и черен пипер. Запичаме малко галета на сух тиган. Смесваме ги със счукания чесън, лука, магданоза и салама. Слагат се нарязаното на кубчета сирене и настърганият пармезан. Разпределяме тази смес върху двата стека. Завиват се на руло и се оставят в хладилника за два часа, за да поемат подправките. След това ги пържим в загрят зехтин. Постепенно доливаме виното и бульона и оставяме да се задуши за около час. Като гарнитура можете да използвате картофено пюре или гъби.