В Малта хапват крехки мръвки

В Малта хапват крехки мръвки Лакомник

Най-много се готви с телешко и заешко месо

В Малта хапват крехки мръвки
Автор:Лакомник

Малта е малка приказна страна, която е истинското сърце на Европа, защото е най-гъсто населеното място на континента. Островчето е и една от най-популярните туристически дестинации, защото температурите са високи почти през цялата година. Именно топлият климат обаче е определил и местната кухня - тя е смес от сицилиански и мавритански ястия.

Малта е известна със своята вдовишка супа. Специалитетът се нарича така, защото в него се използват само сезонни зеленчуци, които може да си позволи и овдовяла жена. Задължителна част от менюто е и брачиоли - печено телешко. Ето и други типични рецепти.

 

Заек със зеленчуци

 

Продукти

1 заек

1/4 кг картофи

4 моркова

2 ч. ч. червено вино

4 ч. ч. вода

4 ч. ч. доматено пюре

дафинов лист

Приготвяне

Сваряваме заешкото месо за един час. Отцеждаме го и го оставяме да се охлади. Обезкостяваме и го нарязваме на парчета. Обелваме и нарязваме картофите на големи кубчета. Морковите се нарязват на кръгчета.  Слагаме всичко в голяма тенджера и добавяме дафиновия лист и бахара. Заливаме с вода и червено вино. Оставяме да къкри около 45 минути. Чак накрая слагаме доматено пюре и овкусяваме със сол и черен пипер. По желание можем да сложим и лют пипер.                 

 

Брачиоли

 

Продукти

800 г телешко бонфиле

сол

черен пипер

100 г галета

3-4 скилидки чесън

150 г салам

100 г твърдо сирене

50 г пармезан

2 стръка пресен лук

1/2 връзка накълцан магданоз

100 мл зехтин

1/3 ч. ч. червено вино

1/2 ч. ч. телешки бульон

Приготвяне

Разделяме телешкото на две и оформяме пържоли. Овкусяваме добре със сол и черен пипер. Запичаме малко галета на сух тиган. Смесваме ги със счукания чесън, лука, магданоза и салама. Слагат се нарязаното на кубчета сирене и настърганият пармезан.  Разпределяме тази смес върху двата стека. Завиват се на руло и се оставят в хладилника за два часа, за да поемат подправките. След това ги пържим в загрят зехтин. Постепенно доливаме виното и бульона и оставяме да се задуши за около час.  Като гарнитура можете да използвате картофено пюре или гъби.                 

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц