Местните не ядат месо 250 дни в годината
Етиопия спокойно може да се нарече люлка на човечеството, защото именно там е открит скелетът на най-стария човек в света. Възрастта му е около 4,4 милиона години. Тъй като релефът е затворил голямата Рифтова долина, в нея се е създала различна култура. А това най-ясно личи в храненето на местните хора. В тази част на Африка задължително се сервират ястия, които не се ядат с прибори. За това служи хлябът инджер. Обикновено то се прави от местната зърнена култура теф. У нас такова брашно може да се намери много трудно и е много скъпо. Спокойно обаче може да се замени с просо. Етиопия може да се нарече и рай за вегетарианците. Около 60 % от хората там са коптски православни християни, които винаги спазват постните дни, както и дългите периоди на въздържание около Коледа или Великден. Равносметката показва, че те не хапват никакъв животински продукт около 250 дни в годината. В останалото време може да ви сервират риба, козе, агнешко и гонвеждо месо. Заради климата обаче, свинското е забранено и за християни и за мюсюлмани.
Инджера
Необходими продукти:
1 ч. ч. брашно от елда или грахам
1 ч. ч. бяло брашно
½ ч. л. сода бикарбонат
1 ч. л. сол
2½ ч. ч. газирана вода
Начин на приготвяне:
В голяма купа смесваме брашната, солта и содата. След това наливаме и гозираната вода и правим рядко тесто. Загряваме голям тиган и наливаме тънък слой от тестото. Пече се около две минути и само от едната страна. Когато е готово, от горната се появява мехурчета. Сервира се веднага.
Зеле
Необходими продукти:
1/2 ч.ч. зехтин
4 моркова
1 глава лук
1 ч.л. морска сол
1/2 ч.л. черен пипер
1/2 ч.л. кимион
1/4 ч.л. куркума
1/2 зелка (прясно)
5 картофа
Начин на приготвяне:
Нарязваме морковите и лука на тънко, а картофите - на кубчета. Запържваме морконите и лука в зехтина за поне пет минути. Добавяме сол, черен пипер, кимион, куркума и зелето. Варим още 20 минути. Тогава добавяме и картофите. Доливаме малко вода. Похлупваме с капак и варим половин час.
Грах
Необходими продукти:
1 ч.ч. сух грах,
1 глава лук
2 скилидки чесън
2-3 с.л. олио,
1 люта чушка
1 ч.л. куркума,
1 ч.л. къри,
1/2 ч.л. гарам масала,
черен пипер
сол
Начин на приготвяне:
Накисваме граха за поне мас във вода. Варим го за половин час. След това отцеждаме и намачкваме с вилица. Задушаваме лука и счукания чесън в олиото. Добавяме граха, чушката, подправките и чаша и половина вода. Когато заври, оставете на тих огън да къкри докато се сгъсти.
Хляб с мед
Необходими продукти:
2 с.л. вода
1 яйце
6 с.л. мед
1/2 чаша мляко
2 с.л. мляко
3 1/2 с.л. масло
3 1/4 чаши брашно
1 ч.л. сол
1/2 ч.л. карамфил на прах
1/2 ч.л. смляна канела
2 ч.л. кориандър на прах
1 1/2 ч.л. мая
Начин на приготвяне:
Приготвя се като обикновен хляб, но накрая се разстила като палачинка. Най-добрият начин за печене е в пещ.
Гювеч
Необходими продукти:
½ глава зеле
2 картофа
4 моркова, тънко нарязани
1 глава червен лук
½ ч.л. сол
½ ч.л. смлян черен пипер
½ ч.л. смлян кимион
1 щипка куркума
1 с.л. настърган джинджифил
1 люта чушка
3 с.л. фъстъчено олио
Начин на приготвяне:
Загряваме олиото и слагаме лука и морковите. Разбъркваме ги и ги пържим около пет минути на умерен огън. Добавяме подправките. Отново разбъркваме и добавяме зелето и картофите. Наливаме половин чаша вода или зеленчуков бульон. Оставяме да къкри половин час.