Хлябът замества приборите
Египетската кухня е една от най-особените в света. Често не се харесва на чужденците. В нея най-често присъства ориза, месото и зеленчуците. Основната разлика от нашите ястия, че там храната се яде само с помощта на хляба – не са необходими прибори, освен за супа. Последната е неизменна част от менюто. Въпреки високите температури, на трапезата често се слага и ястие, подобно на нашите сарми. Готви се и с много телешко месо. Можете да видите и много египтяни сутрин да хапват сандвич от хляб и кюфте от нахут. Там на почит е и пърженият боб, който се сервира в какви ли не комбинации.
Салата
Необходими продукти:
1 краставица
1 глава кромид лук
200 г сирене "Фета"
3 с. л. зехтин
сокът на 1/2 лимон
щипка черен пипер
2 с. л. нарязана прясна мента
2 с. л. копър
2 с. л. магданоз
Начин на приготвяне: Обелваме краставицата и я почистваме от семената. Нарязваме я на дебели парчета. Обелваме лука и го нарязваме на ситно. Намачкваме сиренето в купа с вилица и разбиваме със зехтина и лимоновия сок. Подправяме с черния пипер. Смесваме с краставицата, лука и зелените подправки. Поднасяме веднага.
Кебап
Необходими продукти:
4 резена бял хляб без кората
1-2 скълцани скилидки чесън
700 г овча кайма
3 с. л. нарязан магданоз
1 яйце
1 глава нарязан кромид лук
1 и 1/2 с. л. кимион
щипка сол
щипка чили пипер
За соса:
1 бурканче консервирана царевица
8 дребни домата
1 глава кромид
2 с. л. листа от пресен кориандър
сокът от 1 лайм
1 с. л. зехтин
Начин на приготвяне: Най-хубаво става ако направим кебапа на дървени шишове. Преди да ги ползваме, ги натопяваме във вода. Така няма да горят по време на печенето. В купя слагаме 6 с. л. вода. В нея накисваме натрошения хляб с чесъна и с вилицата го правим на пюре. Добавяме каймата, магданоза, лука, както и разбитото яйце. Овкусяваме с подправките. С мокри ръце правим 24 еднакви кюфтенца. Нанизваме по три на шиш. Нареждаме готовите шишове върху загрят и намазан с мазнина грил. Печем не повече от 12 минути като през това време периодично ги обръщаме. След това правим и соса. Взимаме царевицата, отцеждаме я от водата. Към нея добавяме нарязаните на дребно домати, ситно нарязания лук, листата от кориандър, като и сока от лайм и зехтина.
Асида
Необходими продукти:
500 г лешници
1 л вода
200 г брашно
250 г кристална захар
За млечния крем:
1 л прясно мляко
4 жълтъка
150 г брашно
350 г кристална захар
За украса:
цели фъстъци и лешници
Начин на приготвяне: Запичаме лешниците и ги смиламе. Заливаме ги с вода, прецеждаме ги през марля. Полученото разбъркваме с брашното и захарта. Оставяме ги да се варят на бавен огън. Трябва да ги бъркаме постоянно. Разбиваме жълтъците със 100 гр захар. Смесваме ги със студеното мляко, брашното и останалата захар. Сместа изсипваме при жълтъците. Варим на тих огън докато се получи кремообразна смес. Бъркаме постоянно. Така приготвеното лешниково тесто се изсипва в купа и се оставя в хладилника. Когато започне да се сгъстява и да се изстудява, добавяме и приготвения крем. Украсяваме с фъстъци и лешници.
Египетски курабии
Необходими продукти:
3 ч.ч. брашно
150 г масло
1/3 ч.ч. портокалов сок
100 г счукани ядки (бадеми, лешници, фъстъци)
1 ч.л. канела
3 с.л. захар
пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне: Пресяваме брашното. В него правим кладенче и вътре изсипваме разтопеното масло и сокът. Правим тесто. Оформяме топки. Във всяка правим дупка и сипваме сместа от ядките, канелата и захарта. Курабиите слагаме в намазнена тава. Печем в умерена фурна. Вадим и поръсваме с пудра захар.
Пълнени патладжани
Необходими продукти:
600 г патладжани
400 г овче месо
100 г кашкавал
100 мл олио
300 г домати
1 глава чесън
Червен пипер
Черен пипер
Магданоз
Сол
Начин на приготвяне: Взимаме патладжаните и ги измиваме добре, почистваме от дръжките и режем по дължина на две половини. Издълбаваме ги. Посоляваме леко всичко. След половин час вече можем да ги готвим. Нарязваме на ситно вътрешността, която сме извадили. Задушаваме я в половината от олиото и смесваме със смляното месото. Посоляваме, прибавяме пипера и счукания чесън. С тази смес пълним половинките. Нареждаме в намазнена тава и покриваме с домати. Отгоре настъргваме кашкавал. Печем на силна фурна. Изваждаме и поръсваме със ситно нарязан магданоз.