В Египет се хапва ориз и месо

В Египет се хапва ориз и месо Лакомник

Хлябът замества приборите

В Египет се хапва ориз и месо
Автор:Лакомник

Египетската кухня е една от най-особените в света. Често не се харесва на чужденците. В нея най-често присъства ориза, месото и зеленчуците. Основната разлика от нашите ястия, че там храната се яде само с помощта на хляба – не са необходими прибори, освен за супа. Последната е неизменна част от менюто. Въпреки високите температури, на трапезата често се слага и ястие, подобно на нашите сарми. Готви се и с много телешко месо. Можете да видите и много египтяни сутрин да хапват сандвич от хляб и кюфте от нахут. Там на почит е и пърженият боб, който се сервира в какви ли не комбинации.  

 

Салата 

Необходими продукти:

1 краставица

1 глава кромид лук

200 г сирене "Фета"

3 с. л. зехтин

сокът на 1/2 лимон

щипка черен пипер

2 с. л. нарязана прясна мента

2 с. л. копър

2 с. л. магданоз

Начин на приготвяне: Обелваме краставицата и я почистваме от семената. Нарязваме я на дебели парчета. Обелваме  лука и го нарязваме на ситно. Намачкваме сиренето в купа с вилица и разбиваме със зехтина и лимоновия сок. Подправяме с черния пипер. Смесваме с краставицата, лука и зелените подправки. Поднасяме веднага.

 

Кебап

Необходими продукти:

4 резена бял хляб без кората

1-2 скълцани скилидки чесън

700 г овча кайма

3 с. л. нарязан магданоз

1 яйце

1 глава нарязан кромид лук

1 и 1/2 с. л. кимион

щипка сол

щипка чили пипер

За соса:

1 бурканче консервирана царевица

8 дребни домата

1 глава кромид

2 с. л. листа от пресен кориандър

сокът от 1 лайм

1 с. л. зехтин

Начин на приготвяне: Най-хубаво става ако направим кебапа на дървени шишове. Преди да ги ползваме, ги натопяваме във вода. Така няма да горят по време на печенето. В купя слагаме 6 с. л. вода. В нея накисваме натрошения хляб с чесъна и с вилицата го правим на пюре. Добавяме каймата, магданоза, лука, както и разбитото яйце. Овкусяваме с подправките. С мокри ръце правим 24 еднакви кюфтенца. Нанизваме по три на шиш. Нареждаме готовите шишове върху загрят и намазан с мазнина грил. Печем не повече от 12 минути като през това време периодично ги обръщаме. След това правим и соса. Взимаме царевицата, отцеждаме я от водата. Към нея добавяме нарязаните на дребно домати, ситно нарязания лук, листата от кориандър, като и сока от лайм и зехтина.

 

Асида 

Необходими продукти:

500 г лешници

1 л вода

200 г брашно

250 г кристална захар

За млечния крем:

1 л прясно мляко

4 жълтъка

150 г брашно

350 г кристална захар

За украса:

цели фъстъци и лешници

Начин на приготвяне: Запичаме лешниците и ги смиламе.  Заливаме ги с вода, прецеждаме ги през марля. Полученото разбъркваме с брашното и захарта. Оставяме ги да се варят на бавен огън. Трябва да ги бъркаме постоянно. Разбиваме жълтъците със 100 гр захар. Смесваме ги със студеното мляко, брашното и останалата захар. Сместа изсипваме при жълтъците. Варим на тих огън докато се получи кремообразна смес. Бъркаме постоянно. Така приготвеното лешниково тесто се изсипва в купа и се оставя в хладилника. Когато започне да се сгъстява и да се изстудява, добавяме и приготвения крем. Украсяваме с фъстъци и лешници. 

                        

Египетски курабии

Необходими продукти:

3 ч.ч. брашно

150 г масло

1/3 ч.ч. портокалов сок

100 г счукани ядки (бадеми, лешници, фъстъци)

1 ч.л. канела

3 с.л. захар

пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне: Пресяваме брашното. В него правим кладенче и вътре изсипваме разтопеното масло и сокът. Правим тесто. Оформяме топки. Във всяка правим дупка и сипваме сместа от ядките, канелата и захарта. Курабиите слагаме в намазнена тава. Печем в умерена фурна. Вадим и поръсваме с пудра захар. 

 

Пълнени патладжани

Необходими продукти:

600 г патладжани

400 г овче месо

100 г кашкавал

100 мл олио

300 г домати

1 глава чесън

Червен пипер

Черен пипер

Магданоз

Сол

Начин на приготвяне: Взимаме патладжаните и ги измиваме добре, почистваме от дръжките и режем по дължина на две половини. Издълбаваме ги. Посоляваме леко всичко. След половин час вече можем да ги готвим. Нарязваме на ситно вътрешността, която сме извадили. Задушаваме я в половината от олиото и смесваме със смляното  месото. Посоляваме, прибавяме пипера и счукания чесън.  С тази смес пълним половинките. Нареждаме в намазнена тава и покриваме с домати. Отгоре настъргваме кашкавал. Печем на силна фурна. Изваждаме и поръсваме със ситно нарязан магданоз. 

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц