Мръвките са свински, питиетата – алкохолни
Беларус е една от малкото познатите страни в Европа. В нейната кухня има много зеленчуци, месо и хляб. Обикновено мръвките са свински. Традицията повелява ястията да се правят на бавен огън. В тяхната култура основното ядене за деня е вечерята. В страната няма да намерите пшеничен хляб на много места. Повечето тестени изделя се правят с ръжено брашно. Подобно на руснаците, и в белорусите обожават квас. От него дори правят супа – окрошка. За да я направите в български условия, може да се използва по-гъст айрян.
На първо място обаче трябва да поставим картофите. От тях се правят както основни ястия, така и десерти.
Салата
Необходими продукти:
1/2 краставица
4-6 репички
2 стръка зелен лук
5 стръкчета копър
2 твърдосварени яйца
150 г хамбургски салам
350 мл айрян
За подправяне:
1/2 ч.л. люта горчица
хрян на вкус
1/2 ч.л. сол
1 ч.л. захар
1 ч.л. олио
2-3 с.л. айрян
Начин на приготвяне: Нарязваме краставиците и салама на кубчета. Репичките нарязваме на тънки шайби, лука правим на ситни парченца. Добавяме и наситнено яйце. Разбъркваме. Заливаме сместа с айряна и останалите съставки за дресинга.
Драники
Необходими продукти:
5 големи картофа
2 яйца
Сол
Черен пипер
Куркума
Начин на приготвяне: Картофите се обелват и нарязват на ренде. Добавя се сол, черен пипер. Добавяме куркумата и яйцата и разбъркваме добре. Загребваме от картофената смес, оформяме кюфтета и ги пускаме в средно загрята мазнина. Пържим по около три минути от всяка страна. След като ги извадим, е добре да ги сложим на кухненска хартия, за да се отцеди мазнината.
Овесена каша
Необходими продукти:
8 сварени картофа
1,5 ч. ч. мляко
1 ч. ч. ориз/ечемик/елда
Начин на приготвяне: Смесваме картофите с млякото и ориза. Можем да ползваме ечемик или елда. Слагаме ги в тава и ги оставяме във фурната за около 40 минути. Когато ги извадите, трябва да ги полеете и с малко масло.
Мръвки
Необходими продукти:
500-700 грама смес от наденица, свинско месо
300-400 грама моркови
300 – 400 грама ряпа
Сол
Черен пипер
Копър
3-5 скилидки чесън
Начин на приготвяне: Сланината запържваме с малко лук. След това оставяме да ври. Когато започне да ври, добавяме морковите и ряпата, нарязави на ситно. Оставяме да ври на тих огън или във фурната, докато стане готово. Около 5 минути преди да го махнете от огъня, поръсете го с копъра, черния пипер, солта и чесъна.
Пълнено шкембе
Необходими продукти:
1 агнешко шкембе
250 г кайма
50 г сланина
100 мл олио
ситно нарязан магданоз
черен пипер
сол
Начин на приготвяне: Добри измиваме шкембето. Сваряваме го в подсолена вода. На отделно място смесваме каймата, заедно със сланината и магданоза, които са нарязани на ситно. След това добавяме и черния пипер и солта. Омесваме добре плънката и с нея пълним шкембето. Зашиваме. Потапяме за кратко в олио, поръсваме с черния пипер и печем на скара или на фурна. Важно е да се обръща от време на време и да се поръсва с олио.
Шчи с телешко
Необходими продукти:
0,500 кг телешко месо
1/2 кисела зелка
4 с. л. мазнина
2 глави кромид лук
1 връзка корени за супа
1 дафинов лист
5-6 зърна черен пипер
1 с. л. брашно
1 ч. ч. сок от кисело зеле
6-7 ч. ч. бульон
Сол
Захар
Ким
Начин на приготвяне: Нарязваме месото на порции и отделяме бульона. Нарязваме киселото зеле на дребно и задушаваме в половината от мазнината докато омекне. След това го заливаме със зелевия сок. В друг тиган задушаваме ситно нарязаните корени и лук. След това, заедно със зелето, ги прибавяме към месото. Подравяме ястието с дафиновия лист, черния пипер, солта, захарта и кима. Застройваме с размитото брашно. Варим още десетина минути.