Бързите рецепти на Босна

Бързите рецепти на Босна Лакомник

Балканците наблягаме на мръвката

Бързите рецепти на Босна
Автор:Лакомник

Родината на един от най-успешните футболисти в света Златан Ибрахимович – Босна и Херцеговина, е истински извор на бързи и вкусни рецепти. Обикновения нашенски пататник при тях се превръща в основно ястие, приготвено с картофи и пилешко. Не бива да пропускате и сладко-солените палачинки със сирене. Както и при нас, рядко ястията им не включват месо. Най-често то е овнешко.

 

Зеле

Необходими продукти:

400 г зеле

100 г домати

250 г овнешко

250 мл бульон

1 с. л. масло

1 с. л. олио

1 скилидка чесън

1 люта чушка

1 дафинов лист

1 глава лук

сол 

Начин на приготвяне: В тиган сгорещяваме маслото и олиото. В тях пържим нарязания на ситно лук. През това време нарязваме месото на кубчета, като за кебап. Когато лукът омекне, го добавяме в тигана. Пресоваме скилидката чесън, а лютата чушка режем на ситно. Добавяме и тях при лука и месото. Идва ред на дафиновия лист и солта. Доливаме вода и оставяме да се задушава за 20 минути. Загряваме фурната до 180 градуса. В тава подреждаме овнешкото. Отгоре го покриваме със зелето. Отгоре покриваме с ред домати, нарязани на кръгчета. Отново посоляваме. Заливаме с бульона. Запичаме за не повече от 45 минути.

Гювеч

Необходими продукти:

По 250 г от 4 вида месо

160 г сланина

2 чаши вино

4 глави лук

4 скилидки чесън

300 г патладжани

300 г домати

300 г грах

300 г чушки

800 г картофи

Черен пипер

Люта чушка

Сол 

Начин на приготвяне: Нарязваме сланината на кубчета. Запържваме я. В нея слагаме зеленчуците, нарязани като за гювеч. Същото се отнася и за картофите. Добавяме и наситнения лук и чесън. Всички продукти, заедно с месото, нарязано на кубчета, се слагат в голям гювеч. Поръсваме с подправките и солта. Наливаме виното. Слагаме в умерена фурна и печем до готовност на месото. 

Пататник с пиле

Необходими продукти:

2 кг картофи

200 г кисело мляко

1 ч. л. бакпулвер

12  пилешки бутчета

Черен пипер

Мащерка

4 ч. ч. брашно

Сол

Начин на приготвяне: Картофите се настъргват. Смесват се с киселото мляко, брашното и бакпулвера. Поръсва се със сол и черен пипер. Сваряваме пилешките бутчета с мащерката и черния пипер. Загряваме фурната до 200 градуса. В намаслена тава подреждаме две трети от сместа с картофите. Отгоре нареждаме бутчетата и ги покриваме с останалите картофи. Печем 1 час.

 

Хляб

Необходими продукти:

1 г брашно

400 г кисело мляко

40 г прясна мая

2 ч. л. захар

2 ч. л. сол

Начина на приготвяне: Размиваме маята във вода. Пресяваме брашното. Смесваме го със солта и правим кладенче в средата.Добавяме маята и замесваме тесто. Постепенно прибавяме киселото мляко. Месим още 10 минути. Покриваме го. Оставяме го да втаса за половин час. Разделяме на 16 парчета. От всяко правим питка. Нареждаме в голяма набрашнена  тава. Отново оставяме да втаса – за 10 минути. Печем при предварително загрята фурна до 220 градуса за около 20-30 минути.  След като станат готови, се оставят да изстинат. След това се сервират разделени на две по средата и пълни с плънка – месо или зеленчуци. 

 

Палачинки със сирене  

За тестото:

1 ч. брашно

1 яйце

1/2 ч. л. сол

1 ч. л. захар

1 ч. прясно мляко

За плънката:

сирене

30 г. крема сирене

1/4 ч. захар

2 големи яйца

За заливката:

заквасена сметана

1 жълтък

2 с. л. захар

Начин на приготвяне: Смесваме всички продукти за пълнежа в купа. Оставяме да престои в хладилника за поне час и половина. В кухненски робот слагаме всички продукти за тестото. Правим ги на гладка смес. Прехвърляме в кана. Оставяме да престои за половин час в хладилника. В тигана разтопяваме малко масло. От сместа започваме да правим палачинки. Разделяме всяка с хартия за печене. Слагаме по две супени лъжици от плънката във всяка и завиваме. Загряваме фурната на 300 градуса. Подреждаме палачинките върху намазнена тава. Добавяме заливката и печем за 20 минути. 

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц