Балканците наблягаме на мръвката
Родината на един от най-успешните футболисти в света Златан Ибрахимович – Босна и Херцеговина, е истински извор на бързи и вкусни рецепти. Обикновения нашенски пататник при тях се превръща в основно ястие, приготвено с картофи и пилешко. Не бива да пропускате и сладко-солените палачинки със сирене. Както и при нас, рядко ястията им не включват месо. Най-често то е овнешко.
Зеле
Необходими продукти:
400 г зеле
100 г домати
250 г овнешко
250 мл бульон
1 с. л. масло
1 с. л. олио
1 скилидка чесън
1 люта чушка
1 дафинов лист
1 глава лук
сол
Начин на приготвяне: В тиган сгорещяваме маслото и олиото. В тях пържим нарязания на ситно лук. През това време нарязваме месото на кубчета, като за кебап. Когато лукът омекне, го добавяме в тигана. Пресоваме скилидката чесън, а лютата чушка режем на ситно. Добавяме и тях при лука и месото. Идва ред на дафиновия лист и солта. Доливаме вода и оставяме да се задушава за 20 минути. Загряваме фурната до 180 градуса. В тава подреждаме овнешкото. Отгоре го покриваме със зелето. Отгоре покриваме с ред домати, нарязани на кръгчета. Отново посоляваме. Заливаме с бульона. Запичаме за не повече от 45 минути.
Гювеч
Необходими продукти:
По 250 г от 4 вида месо
160 г сланина
2 чаши вино
4 глави лук
4 скилидки чесън
300 г патладжани
300 г домати
300 г грах
300 г чушки
800 г картофи
Черен пипер
Люта чушка
Сол
Начин на приготвяне: Нарязваме сланината на кубчета. Запържваме я. В нея слагаме зеленчуците, нарязани като за гювеч. Същото се отнася и за картофите. Добавяме и наситнения лук и чесън. Всички продукти, заедно с месото, нарязано на кубчета, се слагат в голям гювеч. Поръсваме с подправките и солта. Наливаме виното. Слагаме в умерена фурна и печем до готовност на месото.
Пататник с пиле
Необходими продукти:
2 кг картофи
200 г кисело мляко
1 ч. л. бакпулвер
12 пилешки бутчета
Черен пипер
Мащерка
4 ч. ч. брашно
Сол
Начин на приготвяне: Картофите се настъргват. Смесват се с киселото мляко, брашното и бакпулвера. Поръсва се със сол и черен пипер. Сваряваме пилешките бутчета с мащерката и черния пипер. Загряваме фурната до 200 градуса. В намаслена тава подреждаме две трети от сместа с картофите. Отгоре нареждаме бутчетата и ги покриваме с останалите картофи. Печем 1 час.
Хляб
Необходими продукти:
1 г брашно
400 г кисело мляко
40 г прясна мая
2 ч. л. захар
2 ч. л. сол
Начина на приготвяне: Размиваме маята във вода. Пресяваме брашното. Смесваме го със солта и правим кладенче в средата.Добавяме маята и замесваме тесто. Постепенно прибавяме киселото мляко. Месим още 10 минути. Покриваме го. Оставяме го да втаса за половин час. Разделяме на 16 парчета. От всяко правим питка. Нареждаме в голяма набрашнена тава. Отново оставяме да втаса – за 10 минути. Печем при предварително загрята фурна до 220 градуса за около 20-30 минути. След като станат готови, се оставят да изстинат. След това се сервират разделени на две по средата и пълни с плънка – месо или зеленчуци.
Палачинки със сирене
За тестото:
1 ч. брашно
1 яйце
1/2 ч. л. сол
1 ч. л. захар
1 ч. прясно мляко
За плънката:
сирене
30 г. крема сирене
1/4 ч. захар
2 големи яйца
За заливката:
заквасена сметана
1 жълтък
2 с. л. захар
Начин на приготвяне: Смесваме всички продукти за пълнежа в купа. Оставяме да престои в хладилника за поне час и половина. В кухненски робот слагаме всички продукти за тестото. Правим ги на гладка смес. Прехвърляме в кана. Оставяме да престои за половин час в хладилника. В тигана разтопяваме малко масло. От сместа започваме да правим палачинки. Разделяме всяка с хартия за печене. Слагаме по две супени лъжици от плънката във всяка и завиваме. Загряваме фурната на 300 градуса. Подреждаме палачинките върху намазнена тава. Добавяме заливката и печем за 20 минути.