Брюкселско зеле със сметана и орехи

Брюкселско зеле със сметана и орехи Лакомник
Брюкселско зеле със сметана и орехи
Време за приготвяне
Приготвяне
30 минути
Порции
Порции
4
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

400 г брюкселско зеле

1/2 ч.ч. бульон зеленчуков

1/4 ч.ч. нискомаслена заквасена сметана

50 г орехи

1/2 глава лук кромид

2 с.л. масло краве

1/2 ч.л. сол

1 щипка черен смлян пипер

1/2 с.л. пресен риган

Начин на приготвянe

Разтопете половината масло в голяма тенджера на умерена температура. Сложете орехите и пържете 3 мин. до златисто-кафяво. Извадете ги и разтопете останалото масло в същата тенджера. Сложете зелето и бъркайте около 1 мин. Добавете бульона, похлупете и оставете да къкри около 7 мин., докато зелето почти омекне. Махнете капака и оставете да ври още 5 мин., докато бульонът почти се изпари. С дървена лъжица избутайте зелето настрани, прибавете ситно нарязания лук и задушавайте 2 мин. Добавете ситно нарязания риган и сметаната. Задушавайте около 4 мин., като бъркате непрекъснато, докато зелето поеме сметаната. Подправете със солта и черния пипер. Разпределете на порции и поръсете със очуканите орехови ядки.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц