Боровинково парфе

Боровинково парфе Лакомник
Боровинково парфе
Време за приготвяне
Приготвяне
2 часа
Порции
Порции
10
Автор
Галя Милева, Червен бряг
Лакомник Необходими продукти

За блата:
1 яйце+2 жълтъка
1 к.ч. захар
1 к.ч. брашно
За крем парфе:
500 мл течна сметана
2 ч.ч. компот от червена боровинка
2 белтъка
1 ч.ч. захар
20 г желатин
3 с.л. сладко от червена боровинка + няколко плодчета за декорация (или ягодови)

Начин на приготвянe

На блата:

Яйцето, жълтъците и захарта се разбиват с миксер. Прибавя се брашното. Добре обърканата смес се изсипва в застлан с пекарска хартия закопчаващ се ринг с диаметър 26 см. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност. Проверява се чрез боцкане с клечка.

Сглобяване на сладкиша:

Готовият блат се отлепва от хартията и се връща отново в ринга. Върху него се изсипва парфената смес, която се приготвя по следния начин: сметаната се разбива в купа. В друга купа се разбиват и белтъците със захарта. Желатинът се накисва в малко от компота до набъбване, след което се разтваря с останалото количество компотен сок на водна баня.

Сметановата, белтъчната и желатиновата смес се объркват с дървена лъжица. Парфената смес се излива върху блата. На няколко места се пуска от сладкото, за да оцвети парфето в розов цвят. Сладкишът се прибира в хладилник до пълно охлаждане и желиране. Изважда се и се декорира с боровинкови плодчета или каквито имате под ръка.

Да ви е сладко, приятели!

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц