![Лакомник](https://lakomnik.bg/img/food-icon.jpg)
![Боровинково парфе](https://lakomnik.bg/f/news/3/660_a7cd189e28eaaea899c456886416bc6d.jpg)
![Време за приготвяне](https://lakomnik.bg/img/clock3.png)
![Порции](https://lakomnik.bg/img/portions2.png)
![Лакомник](https://lakomnik.bg/img/food_icon2.png)
На блата:
Яйцето, жълтъците и захарта се разбиват с миксер. Прибавя се брашното. Добре обърканата смес се изсипва в застлан с пекарска хартия закопчаващ се ринг с диаметър 26 см. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност. Проверява се чрез боцкане с клечка.
Сглобяване на сладкиша:
Готовият блат се отлепва от хартията и се връща отново в ринга. Върху него се изсипва парфената смес, която се приготвя по следния начин: сметаната се разбива в купа. В друга купа се разбиват и белтъците със захарта. Желатинът се накисва в малко от компота до набъбване, след което се разтваря с останалото количество компотен сок на водна баня.
Сметановата, белтъчната и желатиновата смес се объркват с дървена лъжица. Парфената смес се излива върху блата. На няколко места се пуска от сладкото, за да оцвети парфето в розов цвят. Сладкишът се прибира в хладилник до пълно охлаждане и желиране. Изважда се и се декорира с боровинкови плодчета или каквито имате под ръка.
Да ви е сладко, приятели!
![стрелка](/img/grey_arrows.png)