Опитайте пивото с мръвка и картофи
Всеки от нас е чувал за баварски крем и какви ли не други вкуснотии, произлезли от един от най-богатите краища на Германия - Бавария. Тя е приютила в сърцето си заводите на няколко автомобилни гиганта и една от най-богатите в цялата страна. Какво слагат на трапезата си едни от най-заможните европейци, ако изключим бирата? Мръвки и картофи. Какво по-хубаво мезе за пиво? И каква по-хубава подправка за него от... бирата?
Баварски крем
Необходими продукти:
1 суха смес за пудинг
1 ч.ч. прясно мляко
3 жълтъка
6 с.л. захар
10 г желатин
1 ч.ч. сметана
Начин на приготвяне: Сваряваме пудинга в прясното мляко и захарта. Когато се охлади, го разбъркваме с жълтъците и сметаната. Разбиваме добре. Разтопяваме желатина и го прибавяме към сместа. Разбъркваме отново и разпределяме в купички. Оставяме в хладилника, докато се охлади.
Пиле
Необходими продукти:
1 пиле
200-250 г гъби
200-250 г кашкавал
500-600 г картофи
500-600 мл прясно мляко
За соса:
3-4 с.л. брашно
масло
сол
черен пипер
Начин на приготвяне: Сваряваме пилето много добре. Обезкостяваме го и го нарязваме. Сваряваме картофите и ги правим на пюре. Запържваме брашното в маслото до златисто. Прибавяме и прясното мляко. Поръсваме с подправките. Махаме от котлона и на друго място запържваме измитети и нарязани гъби, също в масло. След няколко минути добавяме и пилето. Отгоре поливаме с половината от соса. Изсипваме пилето в тава. Около парчетата месо разпределяме картофено пюре. Поливаме всичко с останалия сос. Настъргваме кашкавал и запичаме докато той се разтопи.
Свинско с бира
Необходими продукти:
600 гр свинско месо
600 мл бира
3 глави лук
галета
сол
черен пипер
зехтин
Начин на приготвяне: Суровото месо се нарязва на жулиени. Запържва се в зехтина, заедно с лука. Изчакваме няколко минути и поръсваме с галетата. Оставяме да къкри и добавяме бирата. Оставяме докато изври. Поръсваме с подправките. Най-добре е да се сервира с картофено пюре.
Супа
Необходими продукти:
2 моркова
200 гр спанак
70 гр масло
1 л. бира
1 ч. л. захар
500 гр варени картофи
1 с. л. сметана
сол
черен пипер
Начин на приготвяне: Нарязваме зеленчуците на дребно и ги запържваме в маслото. След това идва ред на бирата. Оставяме ги да се задушат. Поръсвае със захарта. През това време пасираме сварените и обелени картофи. Към пюрето добавяме малко масло и подправките. Сместа с бирата се оставя да поври за кратко и се добавя към пюрето.
Картофи
Необходими продукти:
1 кг. картофи
200 гр. кисели краставички
200 гр. пушен бекон
150 гр. кашкавал
200 гр. гъби
125 гр. масло
Сол
1/2 ч.л. розмарин
Начин на приготвяне: Сварените предварително картофи нарязваме на кубчета като за картофена салата. Остналите продукти се нарязват на много ситни кубчета. Маслото се разтопява в тиган и към него се добавя розмаринът. Продуктите започват да се редят на пластове в тава. От време на време се поливат и с розмариновия сос. Отгоре настъргваме кашкавал. Печем до златисто.
Ризото
Необходими продукти:
2 стръка праз
400 г ориз
300 г кашкавал
100 г масло
1 ч.вино
1,5 л. бульон
Начин на приготвяне: Първо нарязваме праза и го запържваме в част от маслото. После добавяме при него и ориза. Доливаме виното. След като се изпари, започваме да добавяме по малко от бульона докато оризът стане готов. Настъргвам кашкавала и го добавяме към оризовата смес. Поливаме с маслото. Когато кашкавалът се стопи, сервирайте.