Джаз изпълнителката готви и пее еднакво добре
Готвенето за Белослава е изкуство наравно с музиката и певицата е отдадена с еднаква любов и на двете. Джаз изпълнителката се върти около печката от ученичка и първите си уроци взима от майка си – актрисата Анета Сотирова, която също е известна в арт средите като топ готвачка. Дъщерята обаче я задминава – Белослава се влюбва дотолкова в кулинарното изкуство, че дори ходи на екскурзии по света, само за да опитва от местната кухня. Отвсякъде се връща с нова рецепта, местни подправки и след това я изпробва, като винаги добавя и нещо от себе си. Така вече е натрупала над 500 авторски рецепти, които дори се изкушава да събере в книга.
„Моята майка ми даде първия поглед за готвенето като изкуство тя винаги е импровизирала, не спазва рецепти. Аз също. Имам кулинарни книги от всяко кътче на света. Това е първото нещо, което си купувам, когато пътувам. Няма значение къде съм в голям или малък град всяко кътче по света си има свои особености, които се отпечатват в начина на готвене. Не чета кулинарните книги, за да знам дали да сложа 200 или 300 грама ориз. Чета ги като роман, за да схвана миризмата, цвета, да усетя предисторията, защото всяка храна си има предистория. Има и цветове, които са типични за всяка страна”, обяснява певицата. Ето и споделени от нея рецепти, от които личи, че е творец в кухнята.
Агнешко с кускус по марокански
Продукти
1 кг агнешко
2 моркова
1 глава лук
4 домата
1-2 ч.л. канела
1/2 ч.л черен пипер
малко индийско орехче
4-5 парчета тиква или 2 червени картофа
500 г кускус
Приготвяне
Месото, нарязано на парченца, се задушава с малко мазнина (аз използвам зехтин ), с настърганите моркови, ситно нарязания лук и обелените и нарязани на едро на кубчета домати. След 1-1,30 часа на слаб огън задушаване се добавя канелата (по желание), защото някои не я харесват, и черен пипер и индийско орехче.
Отделно се приготвя кускусът. Той би трябвало да се вари на пара, но понеже у нас не е пресен, а пакетиран, се вари във вода, докато набъбне. Оформя се като кратер на вулкан, а в дупката се слага агнешкото.
Аранжира се с парчета печена тиква или червен печен картоф.
Пица с карамелизиран лук
Продукти
1 лист от многолистното бутер тесто
100 г зехтин
5-6 глави червен лук
1 ч.л. захар
15-20 филета осолена и маринована аншоа
10-15 каперси
5 сушени домата
Приготвяне
Бутертестото се разточва, за да стане по-тънко и да покрие дъното на голяма тава. Изпича се.
Червеният лук с мазнината и захарта се запържва, докато се сгъсти. Подрежда се върху изпеченото тесто заедно с аншоата, нарязаните на лентички сушени домати и се поръсва с каперси.
Крем супа броколи и синьо сирене
Продукти
1 пакет замразени броколи
зеленчуков бульон
200-300 г синьо сирене
Приготвяне
Броколито се сварява във вода с кубче зеленчуков бульон. В отделен тиган приготвяме класически сос бешамел. В него добавяме 200 -300 грама синьо сирене, докато се разтопи. Пасираме броколито и ги смесваме.
Салата от спанак и гъби
Продукти
500 г пресен спанак
3-4 печурки
3-4 сушени домата
1 глава червен лук
шепа орехи
За дресинга:
2 с.л. захар
4 скилидки чесън
2 щипки сол
1 с.л. дижонска горчица
4-5 с.л. оцет
черен пипер
Приготвяне
Нарязваме спанака, печурките и сушените домати на тънки лентички, лукът на шайби добавят се счуканите орехи. Дресингът е горчичен винегрет. Захарта, нарязаният чесън, сол, горчица, оцет и черен пипер се пасират с миксер. Салатата се полива с дресинга и е готова за ядене.