Плодовете пазят от рак
Бананите са истинска витаминозна бомба, категорични са доктори и диетолози. На първо място сладките плодове са едни от малкото естествени храни на нашата планета, които са основи, а не киселини по химически състав. Те имат благотворно влияние върху храносмилателния тракт. Но това е най-малкото, което бананите дават на тялото ни. В тях има големи количества калий, който доставя кислород директно на мозъка. Освен това стабилизира кръвното и балансира количеството течности в организма. На второ място идва магнезият, който също е много в бананите. Това вещество помага на мускулите, костите и зъбите да са в по-добро състояние. Сърцето ни пък е защитено от фосфора, калция и натрия, които също приемаме, когато хапнем меката вътрешност на жълтите плодове. Експертите допълват, че в бананите има и десетки микроелементи, много от които не се произвеждат от тялото ни. Като например цинк, мед, селен, йод, желязо и много други.
Но докторите смятат, че плодовете могат да ни помогнат и да се спасим от много болести. И в този списък попадат най-тежките и нелечими като рака. В бананите има много фолиева киселина, която блокира създаването на тумори. Веществото възстановява клетките на мозъка и нервната система и така оставаме млади по-дълго. Както вече споменахме, наличието на фолиева киселина е полезно за много процеси в организма. За бременните жени например това е истински еликсир. Лесно премахва сутрешното гадене, както и резките промени в нивата на кръвната захар.
Бананите пазят сърцето и то по няколко причини. На първо място те имат фенолни антиксиоданти, които контролират нивата на холестерола, балансират и телесните течности. Но имат и силен ефект върху сърцето като намаляват риска от инфаркт. Серотонинът в бананите пък помага да се чувстваме по-щастливи и да се наспиваме по-добре.
Спасява и от махмурлук
Бананите помагат на тялото ни да остане младо и здраво по-дълго. Но може и да ни спаси от неприятните симптоми на препиването. Достатъчно е да си направите един лесен коктейл. Той се приготвя от банани, кисело мляко и мед. Ще се възстановите по-бързо, защото в плодовете има захар, които дават енергия на тялото да влезе в релси. Тя действа направо като топла чаша кафе.
Лют чай за здраве
В последните месеци все повече набират сили здравословни чайове от най-невероятни продукти. Част от тях са истиско изпитание за небцето. Като например лютите отвари. Те се правят от пикантните подправки, които имаме у дома. Но билкарите са категорични, че те тонизират и възстановяват тялото ни по-добре от кафе или пък лекарства. Най-добрите продукти за чай с по-пиперлив вкус са джинджифилът, черният пипер, кардамонът и дори лютият червен пипер. Докторите все пак препоръчват да не прекалявате с количествата, защото лютото може да вдигне кръвното или да навреди на стомаха ви. За да ви е сладко и да не се насълзяват очите при всяка глътка, подправете напитките със захар или мед.
С кардамон и копър
Необходими продукти:
черен чай
2 с. л. семе от копър
12 шушулки кардамон
24 венчелистчета карамфил
2 пръчки канела
20 г джинджифилов корен
1 ч.л. черен пипер на зърна
4 листа дафинов лист
12 с. л. светла кафява захар
2 литър вода
500 мл прясно мляко
Начин на приготвяне: Нарязваме на ситно продуктите и ги поставяме да се варят, заедно с водата, но без млякото. Оставяме на слаб огън за 20 минути. Добавяме чая и варим още малко. Доливаме млякото и кипваме отново. Незаменим е за засилване на обмяната.