Ашуре с леблебия

Ашуре с леблебия Лакомник
Ашуре с леблебия
Време за приготвяне
Приготвяне
Порции
Порции
0
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

2 ч.ч. жито

1 ч.ч. леблебия

5 ч.ч. захар

1 ч.ч. боб

15 ч.ч. вода

½ ч.ч. ориз

1 ч.ч. стафиди

1 ч.ч. кайсии нарязани на кубчета (сушени) и/или сушени сливи

1 ч.ч. нарязани сушени смокини

1 портокал

За украса:

счукани орехи, шамфъстък, канела и зърна нар

Начин на приготвянe

Житото, боба, леблебията и стафидите се измиват и се слагат в отделни купи с вода да набъбнат за 1 вечер. На другия ден житото се цеди и се слага в голяма емайлирана тенджера с 15 чаши вода да се свари. Обира се пяната. Боба и леблебията също се цедят и се варят по отделно. Оризът се измива и се добавя към житото. Житото трябва да къкри около 4.5 часа на тих огън за да омекне добре. В това време е включено и времето, през което и оризът трябва да се свари. След като житото се свари и се получи гъста чорба се добавя захарта , леблебията и боба. Добавя се и добре измитата и нарязана на парченца портокалова кора, кайсиевите кубчета, сливите и стафидите. Къкри до готовност. 2-3 пъти трябва всичко да кипне. След като се свали от огъня се добавят смокините, разпределя се в купички и след като изстине се украсява. Украсява се с канела, орехи, нар и по желание розова вода.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц