Където странното се превръща в традиция
Редица историци и изследователи смятат, че животът на земята се е зародил в Африка. Дали това е така, само времето ще покаже. Дотогава обаче е ясно едно - въпреки че се нарича Черният континент, това кътче от света е едно от най-цветните. Много и различни племена, всяко със свои разбирания за света. Но и с различни идеи за това как да се приготви и поднесе храната. Представяме ви някои от най-вкусните кулинарни открития от Африка.
Пиле
Необходими продукти:
300 г пилешко месо
черен пипер
1 с. л. френска диджонска горчица
червен пипер
2 скилидки чесън
щипка захар
кисело мляко
Начин на приготвяне:
Забъркваме марината за месото, като смесваме черния и червения пипер, горчицата, чесъна, малко захар, сол и около една лъжица кисело мляко. Взимаме месото и правим прорези в него. Слагаме го в маринатата, добре го овалваме в сместа. Слагаме го в долбок съд и покриваме с фолио. Оставя се на студено за поне 3 часа. Когато стане готово, го вадим и овалваме отново. Прехвърляме го в намазнена тавичка и го покриваме с алуминиево фолио. Печем на предварително загрята фурна до 190 градуса за около 40 минути.
Супа
Необходими продукти:
150 г кафяв ориз
700 мл зеленчуков бульон
1 глава лук
2 моркова
50 г фъстъци
2 с. л. доматено пюре
3 с. л. фъстъчено масло
2 с.л.соев сос
червен пипер лют
джинджифил
чесън на прах
Начин на приготвяне:
Слагаме ориза да се свари в подсолена вода. Оставяме го настрани и в друг съд слагаме бульона да заври. Нарязваме зеленчуците на дребно и ги добавяме в тенджерата. Идва ред на чесъна и настъргания джинджифил. Разбъркваме добре. Прибавяме фъстъците цели, след тях и маслото. Накрая слагаме доматеното пюре и соевия сос. Поръсваме на вкус и лютия пипер. Преди сервиране, слагаме малко от ориза в чинията и отгоре прибавяме от фъстъчената смес.
Мекици
Необходими продукти:
500 г брашно
1 с.л. бакпулвер
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
сушени боровинки
слънчогледови семки
150 мл прясно мляко
120 г масло
2 яйца
олио
За сиропа:
1 манго
джинджифил
захар
Начин на приготвяне:
Първо замесваме тестото за мекиците от брашното, бакпулвера, малко сол и малко захар. Разбъркваме добре и добавяме сушените плодове и семките. Чукваме вътре и двете яйца. Наливаме прясното мляко и разбъркваме добре. Маслото се разтопява и се налива в сместа. Разбъркваме отново. Сипваме по малко от сместа в сгорещена мазнина. Пържим от двете страни до златисто. Ако искате да останат меки, завийте ги във фолио. Докато са още топли направете и сиропа. Обелвате и нарязвате мангото. Слагаме го да се вари с вода и захар на вкус. Добявяме и настъргания джинджифил. Разбъркваме добре, спираме котлона и оставяме да се сгъсти. Сервираме го като добавка към мекиците.
Агнешко изкушение
Необходими продукти:
За кюфтенцата:
500 г агнешка кайма
100 г булгур
1 люта чушка
1 глава лук
сол
черен пипер
За плънката:
1 глава лук
100 г бадеми
зехтин
бахар
магданоз
Начин на приготвяне:
Накисваме булгура в малко гореща вода за около половин час. Отцеждаме добре. Смиламе го на пюре, заедно с лука, лютата чушка и едва половината от агнешкото. Когато пюрето стане готово, поръсваме със сол и черен пипер. Оставяме и започваме да правим плънката. Наситняваме лука, предназначен за нея, нарязваме и ядките. Запържваме ги в сгрощена мазнина за около 4 минути. След това добавяме при тях останалата част от месото, както и бахара. Разбъркваме внимателно, най-добре с дървена лъжица. Когато месото стане готово, идва ред на наситнения магданоз. Пюрето от булгур се разделя на 12 равни части. От всяка се прави плоско кюфте и в средата се поставя по малко от плънката. След това, с пръсти, се слепва отвсякъде, за да не изпада плънка. Кюфтенцата се пържат в много мазнина, най-добре във фритюрник за около пет минути. Оставяме ги да се отцедят. Сервират се със свежа салата.
Ориз
Необходими продукти:
450 г ориз
400 мл доматено пюре
1 глава лук
3 скилидка чесън
зехтин
3 червени чушки
1 връзка мащерка
бял пипер
4 кубчета пилешки бульон
Начин на приготвяне:
Пюрираме доматите, лука, чушките, кубчетата бульон, чесъна, мащерката и белия пипер. Когато пастата стане готова, добавяме малко зехтин и оставяме настрана. Оризът се слага да се вари заедно с пюрето. Разбъркайте добре. Вари се на умерена температура, за около 15 минути при често бъркане. Оставете да се сгъсти и ориза да дръпне водата. Сервирайте с топла гарнитура по избор.