Африканските потайности в кулинарията

Африканските потайности в кулинарията Лакомник

Където странното се превръща в традиция

Африканските потайности в кулинарията
Автор:Лакомник

Редица историци и изследователи смятат, че животът на земята се е зародил в Африка. Дали това е така, само времето ще покаже. Дотогава обаче е ясно едно - въпреки че се нарича Черният континент, това кътче от света е едно от най-цветните. Много и различни племена, всяко със свои разбирания за света. Но и с различни идеи за това как да се приготви и поднесе храната. Представяме ви някои от най-вкусните кулинарни открития от Африка.

 

Пиле

Необходими продукти:

300 г  пилешко месо

черен пипер

1 с. л. френска диджонска горчица

червен пипер

2 скилидки чесън

щипка захар

кисело мляко

Начин на приготвяне:

Забъркваме марината за месото, като смесваме черния и червения пипер, горчицата, чесъна, малко захар, сол и около една лъжица кисело мляко. Взимаме месото и правим прорези в него. Слагаме го в маринатата, добре го овалваме в сместа. Слагаме го в долбок съд и покриваме с фолио. Оставя се на студено за поне 3 часа. Когато стане готово, го вадим и овалваме отново. Прехвърляме го в намазнена тавичка и го покриваме с алуминиево фолио. Печем на предварително загрята фурна до 190 градуса за около 40 минути.

 

Супа

Необходими продукти:

150 г кафяв ориз

700 мл зеленчуков бульон

1 глава лук

2 моркова

50 г фъстъци

2 с. л. доматено пюре

3 с. л. фъстъчено масло

2 с.л.соев сос

червен пипер лют

джинджифил

чесън на прах

Начин на приготвяне:

Слагаме ориза да се свари в подсолена вода. Оставяме го настрани и в друг съд слагаме бульона да заври. Нарязваме зеленчуците на дребно и ги добавяме в тенджерата. Идва ред на чесъна и настъргания джинджифил. Разбъркваме добре. Прибавяме фъстъците цели, след тях и маслото. Накрая слагаме доматеното пюре и соевия сос. Поръсваме на вкус и лютия пипер. Преди сервиране, слагаме малко от ориза в чинията и отгоре прибавяме от фъстъчената смес.

 

Мекици

Необходими продукти:

500 г брашно

1 с.л. бакпулвер

1 ч.л. сол

1 ч.л. захар

сушени боровинки

слънчогледови семки

150 мл прясно мляко

120 г масло

2 яйца

олио

За сиропа:

1 манго

джинджифил

захар

Начин на приготвяне:

Първо замесваме тестото за мекиците от брашното, бакпулвера, малко сол и малко захар. Разбъркваме добре и добавяме сушените плодове и семките. Чукваме вътре и двете яйца. Наливаме прясното мляко и разбъркваме добре. Маслото се разтопява и се налива в сместа. Разбъркваме отново. Сипваме по малко от сместа в сгорещена мазнина. Пържим от двете страни до златисто. Ако искате да останат меки, завийте ги във фолио. Докато са още топли направете и сиропа. Обелвате и нарязвате мангото. Слагаме го да се вари с вода и захар на вкус. Добявяме и настъргания джинджифил. Разбъркваме добре, спираме котлона и оставяме да се сгъсти. Сервираме го като добавка към мекиците.

 

Агнешко изкушение 

Необходими продукти:

За кюфтенцата:

500 г агнешка кайма

100 г булгур  

1 люта чушка

1 глава лук

сол 

черен пипер

За плънката:

1 глава лук

100 г бадеми

зехтин

бахар

магданоз

Начин на приготвяне:

Накисваме булгура в малко гореща вода за около половин час. Отцеждаме добре. Смиламе го на пюре, заедно с лука, лютата чушка и едва половината от агнешкото. Когато пюрето стане готово, поръсваме със сол и черен пипер. Оставяме и започваме да правим плънката. Наситняваме лука, предназначен за нея, нарязваме и ядките. Запържваме ги в сгрощена мазнина за около  4 минути. След това добавяме при тях останалата част от месото, както и бахара. Разбъркваме внимателно, най-добре с дървена лъжица. Когато месото стане готово, идва ред на наситнения магданоз. Пюрето от булгур се разделя на 12 равни части. От всяка се прави плоско кюфте и в средата се поставя по малко от плънката. След това, с пръсти, се слепва отвсякъде, за да не изпада плънка. Кюфтенцата се пържат в много мазнина, най-добре във фритюрник за около пет минути. Оставяме ги да се отцедят. Сервират се със свежа салата. 

 

Ориз

Необходими продукти:

450 г ориз

400 мл доматено пюре

1 глава лук

3 скилидка чесън

зехтин

3 червени чушки

1 връзка мащерка

 бял пипер

4 кубчета пилешки бульон

Начин на приготвяне:

Пюрираме доматите, лука, чушките, кубчетата бульон, чесъна, мащерката и белия пипер. Когато пастата стане готова, добавяме малко зехтин и оставяме настрана. Оризът се слага да се вари заедно с пюрето. Разбъркайте добре. Вари се на умерена температура, за около 15 минути при често бъркане. Оставете да се сгъсти и ориза да дръпне водата. Сервирайте с топла гарнитура по избор. 

Още по темата
Още по темата
И Африка може да плени с незабравими вкусове
Африка е континент, който дава на света истинска палитра от националности, религии, кухни, традиции. На това място се сблъскват ароматните и пикантни арабски ястия с...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц