Архангелова пита

Архангелова пита Лакомник
Архангелова пита
Време за приготвяне
Приготвяне
2 часа
Порции
Порции
8
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

2 яйца (1 жълтък за намазване)

1/2 прясна мая

1/2 ч.л. захар

1 ч.л. сол

300 мл хладка вода

500 г брашно (приблизително)

50 г масло

Начин на приготвянe

Маята се разтваря във водата, добавят се останалите продукти и се омесва тесто, като ръцете се топят в маслото. Оставя се да втаса, докато удвои обема си. Разделя се на три топчета с три размера. Най-голямото се разстила в тавата на питка, най-малкото се слага отгоре, а средното се дели на три и се сплита на плитка. Увива се около малкото топче. Втасва още половин час. Намазва се жълтъка, разбит с малко вода и се пече на умерена фурна – 180 градуса, около 30 минути, като готовността се проверява със суха клечка.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц