Миризмите активират ген Р53
Учените от години се опитват да намерят начин, по който да разкрият и контролират генома на хората. Вуниверситета "Джон Хопкинс" в САЩ са стигнали до интересни открития. Според тях миризмите могат да променят структурата на човешката ДНК. Екипът е описал експеримент, при който на възрастни хората се дава на помиришат втечнени аромати на чай, кафе и опушено. Само няколко минути по-късно клетките им вече имат нов състав. Под микроскоп учените виждат, че активността на гена Р53 се е активирал. Отскоро стана ясно, че той ни пази успешно от рак и реално ни защитава. След по-подробни изследвания се оказало, че чаят например трябва да е черен или зелен. По този начин активността на гена се увеличавала повече от 30 пъти. Или с други думи - все едно сте на химиотерапия, но без страничните ефекти.
Докторите припомнят, че този ген винаги открива грешните клетки и се опитва да ги отстрани.
Въпреки че доскоро се смяташе, че например рибата намалява риска от онкологични заболявания, нейните аромати не повлияли на активността на гена. След още изследвания станала ясна и причината - трябва да има съдържание на пирогалол и дъбилна киселина. За съжаление, генът действа, защото определя тези миризми като опасност. Сигнал за такова нещо е още боята за коса и цигарения дим. Те имат същите вещества. От университета "Джон Хопкинс" допълват, че за да накараме тялото си да реагира, не е нужно да седим близо до огън. Достатъчно е да има само една стотна част от подобни вещества.
Храната променя ДНК
Има един етап от живота на всеки човек, в който храната му може да промени структурата на дезоксирибонуклеиновата киселина (ДНК). И това е точно моментът преди да се родим.
Учени доказаха, че ДНК на ембриона зависи изцяло от храненето на майката. Най-силно влияние има в началото на бременността. Експертите са изследвали 84 жени от Гамбия. Продуктите, които приемали били различни в зависимост от сезона - дъждовен или сух. Докторите направили изследвания на бебетата няколко месеца след раждането им. И установили, че много от малчуганите имат различни гени. Станало ясно, че ако майката се храни по един или друг начин, в ДНК-структурата на плода се включват или изключват определени гени. Най-вероятно част от тях отговарят и за предразположеност към някои болести.