Арменска торта на Рафи Бохосян

Арменска торта на Рафи Бохосян Лакомник
Арменска торта на Рафи Бохосян
Автор:Лакомник

Младата надежда на родната поп-музика Рафи Бохосян се оказва и скрит талант в кухнята. Макар да е само на 20 години той притежава завидни кулинарни умения, които е усвоил от своята баба. Запазена марка на Рафи са типичните арменски ястия, с които често изненадва своите приятели.

Необходими продукти:

За блата:

4 яйца

13 с.л. захар

15 с.л. брашно

1 ванилия

За сиропа:

1 ч.ч. захар

2 ч.ч. вода

За ореховия крем:

1 ч.ч. захар

1 ч.ч. прясно мляко

1 ч.ч. ситно нарязани орехи

3 с.л. какао

200 г масло

смлени ядки за украса

Начин на приготвяне:

Блат:

Яйцата се разбиват със захарта и ванилията до побеляване. Прибавя се пресятото брашно и се разбърква добре. Сместа се разделя на 2 равни части (за 2 блата). Всяка част се изсипва в средно голяма тава, покрита с хартия за печене и се пече в умерена фурна до готовност.

Сироп:

Захарта с малко вода се карамелизира. Добавя се останалата вода и се разбърква до разтопяването на карамела. По желание в сиропа може да се сложат няколко капки ромова есенция.

Орехов крем:

Млякото, захарта и какаото се загряват. След като заври, се слагат орехите. Ореховия крем се вари на слаб огън до сгъстяване, като се внимава да не загори. Охлажда се леко, добавя се маслото и се разбърква. Върху поднос се поставя блат, сиропира се с половината от сиропа и се намазва с крем. Отгоре се поставя другия блат и се сиропира с останалия сироп. Тортата се намазва отгоре и отстрани с крем и се украсява със смлени ядки.

При сиропирането блатовете трябва да са изстинали, а сиропа трябва да е горещ. Карамелът за сиропа трябва да е светъл.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц