

Младата надежда на родната поп-музика Рафи Бохосян се оказва и скрит талант в кухнята. Макар да е само на 20 години той притежава завидни кулинарни умения, които е усвоил от своята баба. Запазена марка на Рафи са типичните арменски ястия, с които често изненадва своите приятели.
Необходими продукти:
За блата:
4 яйца
13 с.л. захар
15 с.л. брашно
1 ванилия
За сиропа:
1 ч.ч. захар
2 ч.ч. вода
За ореховия крем:
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. ситно нарязани орехи
3 с.л. какао
200 г масло
смлени ядки за украса
Начин на приготвяне:
Блат:
Яйцата се разбиват със захарта и ванилията до побеляване. Прибавя се пресятото брашно и се разбърква добре. Сместа се разделя на 2 равни части (за 2 блата). Всяка част се изсипва в средно голяма тава, покрита с хартия за печене и се пече в умерена фурна до готовност.
Сироп:
Захарта с малко вода се карамелизира. Добавя се останалата вода и се разбърква до разтопяването на карамела. По желание в сиропа може да се сложат няколко капки ромова есенция.
Орехов крем:
Млякото, захарта и какаото се загряват. След като заври, се слагат орехите. Ореховия крем се вари на слаб огън до сгъстяване, като се внимава да не загори. Охлажда се леко, добавя се маслото и се разбърква. Върху поднос се поставя блат, сиропира се с половината от сиропа и се намазва с крем. Отгоре се поставя другия блат и се сиропира с останалия сироп. Тортата се намазва отгоре и отстрани с крем и се украсява със смлени ядки.
При сиропирането блатовете трябва да са изстинали, а сиропа трябва да е горещ. Карамелът за сиропа трябва да е светъл.
