Всички народи слагат филийка на масата
Народът е казал, че никой не е по-голям от хляба. Дори и светът. Почти няма нация в света, която да не приготвя хляб. В арабските държави те са десетина вида, които се различават по формата си. Африканците пък го пекат на скара. Само може да се учим пък от ирландците, които са олеснили максимално рецептата.
Американски
Необходими продукти:
325 г брашно
25 г пшенични зародиши
25 г пшенични трици
8 г прясна мая
1 с. л. сол
2 с. л. захар
30 г маргарин
75 г картофи
Начин на приготвяне: Обелваме картофите и ги нарязваме на дребни кубчета. Заливаме ги с вода и варим на тих огън. Когато станат готови ги намачкваме във водата, за да не станат на пюре, а на каша. Прибавяме половин супена лъжица захар и предварително приготвената мая. Разбъркваме много добре, покриваме съда. Оставяме на топло за час. Останалите продукти смесваме в отделна купа. Прави се дупка в средата на сместа и вътре слагаме маята и картофите. Разбъркваме с дървена лъжица. Тестото се обръща върху набрашнена повърхност. Премесва се и се прави на топка. Прехвърля се в намазнена купа. Покрива се с фолио. Оставя се за половин час на топло място. След като втаса се оформя като хляб. Загряваме предварително фурната до 180 градуса. Печем за 45 минути. След като го изпечем, намазваме отгоре с масло. Оставяме да изстине за два часа преди да го нарежем.
Японски
Необходими продукти:
600 г брашно
250 мл прясно мляко
30 г сухо мляко
150 мл готварска сметана
1 яйце
80 г захар
2 ч. л. сол
7 г суха мая
1 жълтък
1 с. л. прясно мляко
Начин на приготвяне: Смесваме маята и захарта с прясното мляко. Разбъркваме и оставяме за 10 мин. Замесваме тесто от сместа и останалите продукти. Месим 20 минути. Прехвърляме в купа и затваряме с фолио. Оставяме на топло за час и половина. Готовото тесто разделяме на 4 части. Отново оставяме за 20 минути. След това всяка се разточва на дълга лента. Тя се завива като кора за баница. Слагаме да втасат отново за около час и половина. Намазваме отгоре с разбит жълтък и мляко. Загряваме фурната до 175 градуса. Печем 40 минути. Охлаждаме за 15 минути и вадим от тавата. Даваме му още 30 минути преди да го нарежем.
Арабски
Необходими продукти:
2 и 1/2 ч. ч. брашно
1 суха мая
1 ч.ч. топла вода
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
2 с.л зехтин
Начин на приготвяне:
Разтваряме маята. Смесваме останалите продукти. Тестото трябва да остане лепкаво. Оставяме да втаса половин час. Късаме малки топки от тестото. Разточват се на тънки питки. Те се пекат на силно нагорещен тиган.
Гръцки
Необходими продукти:
425 г брашно
225 г грис
1/2 с. л. суха мая
1/2 с. л. сол
1 1/4 ч. ч. топла вода
1 с. л. зехтин
1 с. л. мед
1 с. л. прясно мляко
Начин на приготвяне: Гриса, брашното, солта и маята се слагат в купа и се смесват. В тях се прави кладенче и се слагат течните продукти – прясното мляко, водата, зехтинът и медът. Замесваме тесто. Поставяме в намазнена купа за 2 часа. След това размесваме отново и оформяме хляб. Отгоре правим три прореза. Отново оставяме да втаса. Печем на загрята фурна до 220 градуса за около половин час. Важно е да сложите във фурната и съд с вода.
Ирландски
Необходими продукти:
4 ч. ч. брашно
1 1/2ч. л. сода бикарбонат
1 ч. л. сол
2 ч. ч. кисело мляко
Начин на приготвяне: Пресяваме брашното, заедно със солта и содата, за да влезе въздух в тях. Добавяме киселото мляко. Мачкаме с вилица докато стане на тесто. Доомесваме с ръце и малко брашно. Правим го на топка и го поставяме в тавата. Правим разрези. Печем 40 минути на 200 градуса.
Африкански
Необходими продукти:
300 г брашно
7 г суха мая
1 ч. л. сол
1 с. л. захар
2 с. л. масло
Начин на приготвяне: Оставяме маята да шупне. В купа смесваме брашното, солта, водата и маята. Правим тесто. Втасва. Размесва се с мазнина и отново втасва за около 1 час. Правим 12 плоски питки. Пак втасват. Намазняваме скара. Печем по 20 минути от всяка страна.
Австралийски
Необходими продукти:
450 г брашно
½ ч.л. сол
3 стръка розмарин
75 г черни маслини
1 с. л. зехтин
Начин на приготвяне: Загряваме фурната до 200 градуса. Слагаме тавата, в която ще се пече хляба, за да се нагрее. Розмаринът се реже на ситно, както и маслините. В купа смесваме брашното, солта, розмарина, зехтина и водата. Правим тесто. Постепенно започваме да добавяме маслините, докато тестото ги поеме. Оформяме като хляб и слагаме в тава. Печем за 35 минути.