Мъжът й Бранко я научил да готви
Малко зрители могат да си представят Ани Салич извън деловата обстановка на новинарското студио на Би Ти Ви. Водещата обаче е категорична, че много повече й отива ролята на майка и домакиня, която изпълнява за любимите си хора – съпругът Бранко и децата Лазар и Хана.
„Чувствам се спокойна и щастлива, когато сме всички заедно у дома. Ценя всяка минута от това време, защото знам, че те бързо ще пораснат”, обяснява тв звездата. Тя си признава и че е добра кулинарна, а оценката не е нейна, а на съпруга си. Освен че я открива за телевизията преди години, Бранко е откривателят й и в кухнята. Като момиче в Благоевград майка й Златка я щадяла и не я карала да се върти около печката и след като се омъжила съпругът й я научил да готви. За това и умее да приготвя по-добре сръбски специалитети отколкото типично български ястия.
Ани с удоволствие прави любимите ястия на съпруга си - пиле с кнедли, плескавици със спаначен сос, боб с пушени ребра. Пушените ребра са нещо много важно в кулинарния живот на телевизионното семейство и те ги получават директно от Белград, където фамилия Салич е веща в приготвянето на опушените вкусотии. Ето някои от семейните рецепти на тв звездата.
Пилешки кнедли с лук
Продукти
450 г зеле
1 супена лъжица соев сос
226 г лук, наситнен
1 чаена лъжичка сусамово олио
450 г пилешко, телешко или свинско месо, смляно
226 г готови кнедли
1 1/4 чаена лъжичка сол
соев сос
настърган корен от джинджифил
оцет
Приготвяне
Нарежете зелето наедро. Добавете вода, колкото да покрие зелето. Покрийте и пасирайте на висока степен в продължение на 2 секунди. Отцедете и повторете, докато всичкото зеле е настъргано. Изстискайте зелето, за да отцедите цялата течност. Бланширайте, изплакнете и нарежете фино лука. Смесете зелето, лука, пилешкото, солта, соевия сос и сусамовото олио и разбъркайте добре. Поставете 1 супена лъжица от пълнежа в центъра на всяка кнедла. Сгънете на 2 и запечатайте ръбовете.
Сложете вода да заври, добавете кнедлите и варете 5 минути. Изплакнете кнедлите със студена вода, за да не залепнат. Поднесете със соев сос, оцет и джинджифил.
Плескавица с пушено месо
Продукти
1 кг кайма
1 глава настърган червен лук
6-7 скилидки чесън ситно нарязан
кимион
черен пипер
чубрица
сминдух
малко лют чевен пипер
За пълнежа:
200 г пушено месо по избор
200 г кашкавал
200 г гъби
Приготвяне
Гъбите се нарязват на ситно и запържват за 2-3 минути.
Омесете каймата с всички съставки. Пушеното месо и кашкавала нарежете на кубчета, и ги смесете със гъбите.
От каймата с вземете топка и я разплесквайте я на дланта си на тънка питка. Сложете от пълнежа в средата и прегънете на две. Оформете хубаво и разплесквайте отново като тънка питка. Печете на загрята скара, най-добре на дървени въглища.