Блажи се с козе сирене, агнешко месо и домашна ракия
Малката Албания е кътчето в Европа, където можете да се отдадете на имперски ястия. В кухнята на този народ са запазени рецепти от времето на Османската империя, но и на Римската. Основният продукт е оризът. Въпреки че голяма част от населението на страната е съставено от мюсюлмани, рядко ще намерите свинско. На почит е агнешкото, телешкото и пилешкото. Предпочитаното сирене е козе. Законите обаче разрешават алкохола. Местните правят силна ракия, която се пийва със задължителните предястия.
Агнешко
Необходими продукти:
500 гр. агнешко месо
2 с.л. масло
2 с.л. ориз
брашно
сол, черен пипер
Заливка:
1 с.л. брашно
2 с.л. масло
500 гр кисело мляко
3 яйца
сол
Начин на приготвяне: Месото се нарязва на парчета като за кебап. Овкусяваме го с подправките. Овалваме го в брашното. На силно загрят тиган запържваме парчетата леко от всички страни, докато хванат коричка. Изсипваме ориза при тях и пържим още минута. Сваляме от огъня. През това време правил заливката от млякото и яйцата. Разбираме ги в купа, докато се получи равна смес. След това загряваме маслото в дълбок съд. Запържваме вътре брашното за около минута. Бъркаме непрекъснато, за да не стане на буци. Там добавяме млякото и яйцата. Поръсваме със сол и махаме от огъня. Месото нареждаме в намазнена тава. Отгоре го заливаме със сместа. Печем на предварително загрята до 200 градуса фурна.
Кюфтета с булгур
Необходими продукти:
700 г агнешка кайма
1/3 ч.ч. булгур
1/2 глава лук
1 яйце
1 ч.л. кимион, смлян
1 ч.л. червен пипер, сладък
1/2 ч.л. червен пипер, лют
2 ч.л. сол
1/2 връзка магданоз
черен пипер
Начин на приготвяне: Първо накисваме булгура за пет минути в две чаши вряща вода. Отцеждаме го. Оставяме да изстине. Смесваме каймата с останалите продукти. След това добавяме булгура. Омесваме добре. Правим десет кюфтета. Печем ги на скара за около 7 минути от всяка страна. Подходяще гарнитура са зеленчуците на скара.
Пилешко с орехи
Необходими продукти:
500 г пилешки пържоли от бут
50 г натрошени орехи
1 скилидка чесън
1 жълтъка
1 с. л. брашно
15 г краве масло
олио
сол
черен пипер
За запръжката:
20 г краве масло
червен пипер
Начин на приготвяне: Нарязваме пилешкото месо като за кебап. Запържваме го в олиото. В друг тиган запържваме брашното. Там добавяме и маслото. Пак там слагаме ядките. Нарязваме чесъна на ситно и добавяме и него. Идва ред на леко разбитите жълтъци. Разбъркваме за кратко и махаме от огъня. Прибавяме месото. Отгоре доливаме и олито, в което сме го пържили. Поръсваме със сол и черен пипер. След това правим запръжката от олиото и червения пипер. В чинията подреждаме порция от месото и го заливаме със запръжката.
Дроб
Необходими продукти:
250 г телешки дроб
2 глави червен лук
1/2 връзка магданоз
брашно
сол
черен пипер
оцет
Начин на приоготвяне: Нарязваме дроба на жулиени. Овалваме всяка ивица в брашното. Пържим в добре сгорещено олио. Едва след това го поръсваме със сол и черен пипер. Нарязваме лука на полумесеци. Посоляваме го и го намачкваме. Измиваме го от солта. Режем магданоза на ситно. Прибавяме при него и лука. Поръсваме с малко ябълков оцет. Разбъркваме добре. Слагаме дробчетата на дъното на чиния. Отгоре подреждаме лука.
Пиле с макарони
Необходими продукти:
1 пиле
150 гр пушени гърди
200 г макарони
100 г моркови
1 глава лук
100 г кашкавал
50 г брашно
50 г масло
500 мл прясно мляко
Начин на приготвяне: В дълбока тенджера сваряваме пилето цяло, заедно с лука и морковите. Макароните се варят отделно, в подсолена вода. От брашното, маслото и млякото правим бял сос. Разбъркваме готовите макарони с половината от соса. Там добавяме и нарязаните на ситно пушени гърди и кашкавала. Пилето се пълни с плънката. Слагаме го в намазнена тава. Отгоре го поливаме с другата половина от соса. Запичаме го докато хване златиста коричка.