Споделям малка част от голямото разнообразие на подправките, с които готвим всеки ден и ползите от тяхната консумация
1. Куркума
Използва се в малки количества за оцветяване на ястието и за да му придаде свеж и остър аромат. Но тази подправка действа и като успокоително при различни респираторни заболявания. Куркумата пречиства кръвта, помага при диабет, язви, също така се използва като диуретик. Прилагана външно, тя лекува много кожни заболявания и почиства кожата.
2. Кардамон
Използва се за ароматизиране на сладки ястия. Семената кардамон се дъвчат с цел освежаване на устата или за да се стимулира храносмилането. Характерно за подправката е, че укрепва белите дробове и сърцето, извежда газовете, изостря ума, намалява болката и освежава дъха.
3. Смлян кориандър
Придава на храната свеж пролетен аромат, намира приложение като диуретик и има охлаждащ ефект.
4. Резене
Често се употребява като подправка. Подобрява храносмилането, стимулира майчиното мляко при кърмачките, полезно е при гастрити и други заболявания на стомашно-чревния тракт.
5. Семена черна горчица
Тези семена имат остър вкус и аромат на ядки. Може да се употребяват при различни стомашни разстройства, при заболявания, възникнали вследствие на нарушено храносмилане, също при подуване на корема.
6. Шафран
Шафранът има приятен лек аромат, придава на ястията оранжево-жълт цвят и е полезен абсолютно за всичко. Подправката тонизира, укрепва сърцето, помага при стомашни язви и мигрени.
7. Чушка чили
Придава на ястията пикантен вкус. Прави храната лека, вкусна, намалява тежестта. Повишава кръвообращението, помага за пречистването на червата. Подправката е отлично средство срещу простуда, запек и кашлица. Притежава пречистващ ефект за дебелото черво и половите жлези.
8. Индийско орехче
Лекува хронични ринити, стимулира храносмилането. Придава на храната пикантен и специфичен вкус.