Морковите и бананите прочиства мисълта
Всички знаем, че зеленчуците и плодовете са полезни. Но ви предлагаме да научите кои по-специално се отличават с благотворен ефект върху паметта. Не пропускайте да ги хапвате редовно, за да имате добре памет и здрав мозък дълги години.
Морковите активират обмяната на веществата. Затова, когато трябва да се учи текст наизуст, добре е да се хапнат няколко моркова или да се изяде чиния с настъргани моркови, поръсени с растително масло и лимонов сок. Особено тонизиращо е да се изпие чаша морковен сок.
Ананасът е много популярен сред хората на шоубизнеса, защото присъства в множество диети за тонус и вталяване. Този плод леко повишава телесната обмяна и поддьржа паметта активна. При това съдържа малко калории. Идеално е, ако може на ден да се изпива по една чаша ананасов сок.
Бананите са богати на веществото серотонин, от което се нуждае мозъкът ни, за да се чувстваме добре. В тях има витамини и калций, които също са полезни за паметта.
Орехите се приемат като средство за увеличаване на умствената концентрация. Но са много калорични. За това се препоръчват само по 3-4 ореха на ден.
Зелето съдържа много баластни вещества, които запълват стомаха и създават усещане за ситост, без да натоварват организма с излишни калории. Освен това този зеленчук влияе благоприятно върху щитовидната жлеза, която се ангажира при състояния на нервност. Специалистите съветват: по-добре е да ядете зеле вместо сладкиши, ако сте свикнали да успокоявате яда си с храна. Някои дори приемат, че чувството за стрес изчезва, след като се изконсумира купа със зелева салата, обилно поръсена със зехтин и лимон.