Около Великденските празници всяка година, лекарите предупреждават да внимаваме с количеството на варените яйца, които си позволяваме заедно с козунака. В последните месеци обаче, учените успяха да докажат, че те всъщност не са вредни.
Смяташе се, че те рязко повишават нивото на холестерола в кръвта и влошават здравословното ни състояние. С последните изследвания обаче става ясно, че подобен ефект може да се получи ако прекалим с храни, в които има наситени мастни киселини. Едва 28% от яйцето се пада на този тип вещества.
Полезни за здравето са простите ненаситени и полиненаситените киселини. А те съставляват повече от половината от обикновеното кокоше яйце. Учените са категорични, че са доказали дори обратния феномен - яденето на този птичи продукт намалява холестерола, заради лецитина в жълтъка. Така че можем спокойно да си позволим по едно яйце всяка сутрин или по няколко в зелената салата след Великден, обясняват учените.