Как се правят едни от най-известните специалитети в света
Американската е най-младата в света и е съставена най-вече от националните кухни на различни нации, които съставляват страната. Вече има обаче някои ястия, които са се превърнали в запазена марка на САЩ и са създадени на основата на растенията, които виреят в Новия свят. Почти няма човек на света, който да не е чувал за мъфини, брауни, печена пуйка и американски палачинки. Тази седмица „Лакомник” ви предлага и рецептите на известните специалитети на младата северноамериканска държава.
Брауниз
Необходими продукти:
120 г натурален шоколад
90 г краве масло
2 яйца
225 г захар
90 г брашно
50 г изпечени орехи или лешници
Начин на приготвяне: Загряваме фурната до 180 градуса. Намасляваме форма за печене. Разтопяваме маслото и шоколада на водна баня и се оставят да се охладят малко. Разбиваме яйцата в отделен съд и внимателно ги добавяме към шоколада. Слагаме също така и захарта и брашното. Разбъркваме сместа. Прибавяме начупените орехи. Изливаме тестото в тавичката и печем около половин час. Целта и коричката да стане хрупкава, а вътрешността да остане почти течна. Нарязваме го едва когато е изстинало. Хубаво е да го сервираме със сметана или топка сладолед.
Царевична супа
Необходими продукти:
2-3 с. л. олио
1 средна глава кромид лук
2 моркова
350 г картофи
120 г салам Чоризо
2-3 скилидки чесън
2 с. л. брашно
2-3 ч. л. чили на прах
400 мл вода
1 кубче пилешки бульон
350 мл прясно мляко
2 червени чушки
600 г прясна или замразена царевица
450 мл готварска сметана
настъргана кора от един лимон
сок от един лимон
черен пипер
шепа нарязан кориандър
Начин на приготвяне: Нарязваме зеленчуците и салама на кубчета. Накълцваме чесъна. След това в голяма тенджера задушаваме лука и морковите. Прибавяме картофите, салама, чесъна, чилито и брашното. Запържваме за две минути. После в около 400 мл вряла вода разтваряме едно кубче пилешки бульон. Слагаме го при зеленчуците, като добавяме и прясното мляко. Оставяме ги да кипнат. След това намаляваме огъня и оставяме да се вари около десет минути. През това време нарязваме чушките. Слагаме и тях, царевицата, сметаната и кората от лимон. Варим още 20 минути, без да захлупваме. Когато супата стане готова, добавяме сока от лимон и кориандъра. Супата трябва да се поднася гореща.
Мъфини за закуска
Необходими продукти:
140 г разтопено масло
250 г брашно
1 с. л. бакпулвер
1 и 1/4 с. л. канела
1/4 ч. л. сол
1/2 ч. л. ванилова есенция
150 г захар
150 мл прясно мляко със стайна температура
1 голямо яйце със стайна температура
100 г плодове
За маслените трохи:
5 с. л. разтопено масло
130 г брашно
140 г пудра захар
1/4 ч. л. канела
Начин на приготвяне: Загряваме фурната до 200 градуса. Намасляваме формите за мъфини. В голяма купа смесваме брашното, бакпулвера, канелата и солта. Взимаме друга купа и в нея разбъркваме маслото, ванилията, захарта, млякото и яйцето. Тази смес добавяме леко към първата и разбъркваме. Плодовете овалваме с брашно и едва тогава добавяме към сместа. Взимаме формички за мъфини и в тях слагаме по 60 мл от тестото. Преди да ги сложим във фурната, можем да ги поръсим и с маслени трохи. Те се приготвят от продуктите, като просто се разбъркват. Сместа става на трохи. Печем мъфините около 15 минути.
Печена пуйка
Необходими продукти:
3-4 кг пуйка
4 с. л. зехтин
3-4 скилидки пресован чесън
2 ч. л. балсамов оцет
3 стръка естрагон
1 портокал
сол
смлян черен пипер
Начин на приготвяне: Трябва ни пуйка без вътрешности. Тя се измива и подсушава. Натриваме със сол, чесън и балсамов оцет от вътрешната страна. Слагаме вътре нарязан на четири портокал. Слагаме и един два стръка естрагон. Посоляваме пуйката отгоре и я намазваме със зехтин. Връзваме краката. В тавата наливаме 200 мл вода. Слагаме решетка, а отгоре пуйката. Поливаме я с 1 с. л. зехтин. Печем в предварително загрята фурна до 175 градуса за около три часа и половина. Нарязваме пуйката и поднасяме.
Палачинки
Необходими продукти:
2 с. л. краве масло
200 г брашно
2 ч. л. бакпулвер
щипка сол
150 мл прясно мляко
2 яйца
2 с. л. захар
Начин на приготвяне: Разтопяваме маслото и го охлаждаме. Смесваме брашното, бакпулвера и солта. Маслото, прясното мляко, яйцата и захарта се смесват като се разбиват с миксер. Добавяме брашняната смес през сито. Оставяме така за 15 минута. След това в нагорещен тиган се слага по малко от сместа. Хубаво е да пържим в тиган на средна температура и с масло, за по две – три минути от всяка страна.
Сладкиш с майонеза
Необходими продукти:
200 г майонеза
1 ч. ч. вода
2 ч. ч. брашно
5 с. л. натурално какао на прах
1 ч. ч. захар
2 ч. л. бакпулвер или сода бикарбонат
Ванилия
За глазурата:
200 г шоколадов кувертюр
100 г краве масло
Начин на приготвяне: Взимаме купа и в нея разбъркваме сухите съставки. След това добавяме и майонезата и водата. Изсипваме в намаслена и набрашнена тава. Печем в загрята фурна до 185 градуса за около 25 минути. През това време приготвяме и глазурата. Разтопяваме на водна баня шоколада, а след това и маслото. Разбъркваме добре и поливаме сладкиша, когато е изстинал.