Хрупкаво шоколадово изкушение за малки и големи
В блендер с метално острие се слагат натрошеният шоколад и захарта и се обработват, докато шоколадът се наситни съвсем. В голяма купа се смесват брашното, какаото, нес кафето, содата и солта. Отделно се разбиват с миксер яйцата и ванилията (за около 30 секунди). Прибавят се шоколадовата и сухата (брашнената) смеси. Разбива се с миксер до получаването на нееластично тесто, като на половината от разбиването се прибавят едро натрошените лешници.
Тестото се разделя на две с набрашнени ръце. Върху леко набрашнена повърхност всяка половина се разточва на правоъгълници с размери 25 на 5 см. Слагат се върху голяма тавичка, застлана с хартия за печене, като между двете парчета се оставят поне 7-8 см. Пекат се в предварително загрята до 150 градуса фурна за 35-40 минути или докато са почти стегнати при натиск. Изваждат се върху подложка за охлаждане и се оставят за 10 минути. Върху дъска за рязане се нарязват на парчета с дебелина 2 см. Подреждат се върху тавичката с отрязаната страна надолу. Пекат се 12 минути. Обръщат се върху другата отрязана страна и се пекат, докато станат хрупкави или още около 15 минути. Оставят се да се охладят.