Шницелът – ябълката на раздора между австрийци и германци

Шницелът – ябълката на раздора между австрийци и германци Лакомник

Виенският е най-известен, но немците го приготвяли първи

Шницелът – ябълката на раздора между австрийци и германци
Автор:Лакомник

Шницелът е едно от легендарните ястия в европейската кулинария, зад което има няколко века история, куп митове и дори съвременни скандали. Названието „виенски шницел” се появява за пръв път в края на ХІХ век, въпреки че ястието е традиционно за австрийската кухня от много по-ранен период.

 

В готварска книга от 1740 г. се говори за телешко месо, начукано тънко, оваляно в галета. Тя обаче е германска и за това немците претендират, че те са измислили и приготвяли първи апетитното ястие.

В Италия пък се шири легенда, че рецептата е донесена във Виена именно оттам от фелдмаршал Радецки едва през 1857. Ученият Хайнц Дитер Пол обаче еднозначно доказва несъстоятелността на тази теза: „Тази история е ненаучна, тя не се базира върху исторически извори и никъде не се споменава в текстовете на и за Радецки”.

Всички виенчани са на мнение, че когато шницелът е от свинско месо, той няма право да бъде наричан „виенски”. През 1970 австрийското външно министерство излиза със становище по въпроса: „Виенският шницел може да бъде приготвян според традицията и съгласно очакванията на потребителите само от телешко месо”.

Истинският виенски шницел е с размер, който му позволява да стърчи лекичко извън чинията. Според виенчани панировката трябва да седи свободно като костюм за джогинг, а не плътно да прилепва към месото като водолазен костюм. Готовият шницел задължително се поръсва с лимонов сок, като за целта се сервира с четвъртинка от лимон. Задължителните гарнитури са зелена салата, картофена салата, салата от краставици или задушени с много магданоз картофи. Виенчани хапват любимия си шницел задължително с бира на обяд и с червено вино на вечеря.

През 2007 виенският шницел попада в центъра на дипломатически скандал. В знак на протест срещу замърсените от кожарските предприятия реки, атомните електроцентрали и предстоящото строителство на завод за изгаряне на боклуци в австрийските провинции Бургенланд и Щайермарк, унгарците спонтанно бойкотират австрийските стоки, а ресторантите в Будапеща отказват да сервират на клиентите си виенски шницели.

И ако мястото на шницела е спорно в някои страни, то в Германия той винаги е бил цар на трапезата, и то празничната. Там той се приготвя старателно най-вече по Коледа, когато и вкъщи, и по ресторантите, немците хапват задушени шницели с гъби и сметана. Подготовката им не изисква много време и са подходящи, ако се чудите с какво да изненадате гостите си на празника.

 

Немски задушени шницели с гъби

 

Необходими са 5-6 шницела (в зависимост от броя на сътрапезниците), няколко глави лук, около 500 г стерилизирани гъби и 500 г сметана. Добре разчукайте шницелите и ги нарежете на медальони. Предварително нагорещете олио в тигана и запържете шницелите за няколко минути (не ги дръжте в тигана повече от 5 минути). След като ги свалите от печката, наредете шницелите в тавичка. Нарежете лука на кръгчета със средна дебелина. В мазнината, в която сте запържили шницелите, запържете и лука, докато придобие златист цвят. Лукът разпределете равномерно върху шницелите, след което поставете и гъбите. В тавичката налейте и малко вода. Накрая поставете върху блюдото и сметаната, която предварително добре сте разбили. Поставете подправки по ваш вкус, след което поставете във фурната. Шницелите трябва да се пекат около два - два и половина часа.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц