Шкембе чорба

Шкембе чорба Лакомник
Шкембе чорба
Време за приготвяне
Приготвяне
90 минути
Порции
Порции
8
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

1 1/2 кг шкембе (телешко, агнешко, свинско)

1/2 чаена чаша прясно мляко

1/2 пакетче краве масло

10 зърна черен пипер

1 чаена лъжичка червен пипер

магданоз (пресен или сушен)

сол на вкус

чесън

оцет

млян черен и лют червен пипер за подправка

Начин на приготвянe

Почистеното и измито шкембе се залива със студена вода в по-дълбока тенджера - за предпочитане е тенджера под налягане. Прибавят се зърната черен пипер и се вари до готовност. Шкембето се смята за сварено, когато едро избрано парче от него се откъсва и пада свободно от вилицата, с която е повдигнато във въздуха. Малко преди да се свали от огъня, се посолява на вкус. Изважда се и след като изстине, се нарязва на дребни парчета.

Във врящия бульон се прибавят прясното мляко, кравето масло, червеният пипер. Вари се още около 7-8 минути. Нарязаното шкембе се връща обратно в бульона и след кипване се сваля от огъня. Наръсва се отгоре с пресен или сушен магданоз. За подправка се поднася отделно счукан чесън и оцет, млян черен и млян лют пипер.

Забележка: По желание чорбата може да се застрои с 1/2 чаена чаша кисело мляко и 1 яйце.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц