Шеф Пеньо Иванов: Гответе на пара или на грил

Шеф Пеньо Иванов: Гответе на пара или на грил Лакомник

Използвайте сезонни и регионални продукти

Шеф Пеньо Иванов: Гответе на пара или на грил
Автор:Лакомник

Пеньо Иванов е един от най-известните родни готвачи. Готвил е на почти всички български звезди и често е канен на частни партита, за да приготвя невероятни ястия. Той е единственият българин готвил за руския президент Владимир Путин. Иванов и неговата организация "Асоциация за развитие на занаятите и изкуствата – 7"  се борят за запазване на българските традиции и обичаи вече повече от седем години. 

Интервю на Марина Христова

 

- Шеф Иванов, вие сте професионален готвач с дълъг опит. Какво препоръчвате да хапваме през летния сезон? Кои рецепти са най-добри за нас?

- Аз вече съм обременен на тема хранене. Според критериите за здравословно хранене, трябва да ядем регионални и сезонни продукти. А сега все повече има пресни плодове и зеленчуци. Максимално трябва да оползотворим това изобилие, защото сега му е времето. Тепърва ще излизат и още продукти, но вече имаме много непарникови плодове и зеленчуци. Като говорим за здравословно хранене, трябва да се прави и нужният баланс между протеини, въглехидрати и мазнини. Само така човек ще може да поддържа формата, която желае.

- А какви рецепти препопърчвате за този сезон? С по-малко термична обработка?

- Колкото по-малко се обработва естествения продукт, толкова повече неговите съставки се запазват. Така че препоръчвам щадящи обработки като готвене на пара, попарване или запичане набързо на грил. Колкото по-дълго се обработва една храна, толкова повече количеството на витамините намалява. Разбира се всяко домакинство има своя набор от рецепти. Но има и много други места, от които можем да научаваме нови ястия. Освен това ти трябва най-много половин час, за да си съставиш списък на здравословните продукти и специалитетите у дома да започнат да се въртят около тях. И непрекъснато трябва да се мисли за разнообразяване на традиционното меню.

- Споменахте, че сте обременен на тема храна. С кои продукти е най-приятно да се работи?

- Работя с всички продукти, които имаме на нашия пазар. Наскоро споделих с един от братята си, който също е готвач, че съм си направил списък от двайсетина продукта. И живот, и здраве, като имам собствен ресторант, ще си направя менюто само около тези 20 продукта.

- Сега се говори за това, че храната, която консумираме не е толкова качествена, колкото трябва да бъде. Вие самият, когато пазарувате за вкъщи, откъде вземате основните неща за ядене - от големите вериги или от малки квартални пазарчета?

- В квартала, където живея има магазин от една от веригите. Много ми е удобен и пазарувам от него често. Скоро се върнах обаче от Дупница и до пътя имаше едни младежи. Под едно чадърче продаваха разни неща. Взех си от тях череши, домати и картофи. Но това е просто защото имам интерес да видя какво предлагат. Не обикалям целия град, за да отида до някое определено място и да взема еди-какъв си продукт. Не, не правя така. Нямам това желание, а и време. Затова пазарувам от магазина, който е до мен и се надявам нещата там да са на ниво. Защото нито един средностатистически човек не може да се предпази сам от продуктите, които се продават. Има си организиции и институции, които правят проверки и следят за качеството. Но не искам да навлизам в темата колко успешно го правят.

- Шеф Иванов, от няколко години организирате и празник на лютата чушка у нас. Събирате и най-интересните рецепти с този продукт за оспорван конкурс. Какви са сроковете за участие тази година?

- Рецепти могат да бъдат изпращани на адресите за контакт на страцата на инициативата "Празник на лютата чушка", като те няма да бъдат върнати. Когато започне следващото издание на конкурса, те автоматично  ще участват в него. Но също така започва и "Пазител на традициите". Така че нашите приятели могат да се включат активно в тази инициатива като гласуват за пазители, номинирани в различните катерогии. Хубаво е всеки да даде своя глас. Всеки има около себе си човек, отдаден на традицията малко повече отколкото всеки от нас.

- Имате награда и за "Млад пазител на традициите". Има ли много млади хора, които да участват?

- След като стартира "Пазител на традициите" се наложи да ги разделим в две възрастови категории. Определено има млади хора, които са отдадени на фолклора, на пеенето, на занаятите. Факт е обаче, че може би не са толкова много, колкото би ми се искало. Като се върна назад във времето обаче се сещам за това, че преди няколко години имаше голям бум на самодейни танцови състави, а сега се заговори хората да се учат и в училище. Значи може би нещата някъде някакси се случват. Пак мога да кажа, че това не става с темповете, с които на мен би ми се искало да става.

- Освен професионален готвач обаче, вие сте и поет...

- Така е, последната ми, четвърта стихосбирка получи името си след конкурс - "Обичам те и нищо друго няма". То беше избрано сред наистина много предложения. Все по-често и по-често говоря за моя пета книга. Мога да кажа, че приключих емоциите по нея скоро, но когато има средства ще я направя в някакъв скромен тираж. В момента могат да се видят някои от стиховете и на страницата ми във фейсбук. Това са моите емоции, неща, които са ме развълнували. Смятам, че всеки трябва да може да споделя онова, което го вълнува без задръжки.

- Може ли всяка случка или дума да стане основа за стих или това се случва само с най-силните емоции, които ни завладяват изцяло?

- От моя гледна точка всяка дума може да провокира едно стихче. Облъчени сме от милиони реклами по телевизиите и аз обичам, когато ги слушам, да обръщам думите в тях и те стават по-сатирични. Дори имаше една за препарат за отслабване. Та направих и стихче за диетите, за храните. Така че всяко нещо, което минава покрай тебе може да те провокира. Това поне е моята гледна точка на нещата. Когато говорим за чувства и за емоции, както казват някои, трябва да има муза.

- И накрая препоръчайте на нашите читатели една подходяща за сезона рецепта.

- Онзи ден си направих джолан. Не знам доколко рецептата е сезонна, но това е нещото, което ми е най-вкусно в момента. Купих си около половин килограм джолан, 200 г гъби и половин пакет селари. Взех си и елда, защото никога не бях готвил с нея. Оставих джолана да се вари за 5-6 часа. Задуших малко лук, чесън, гъбите, селарито. Добавих и месото, както и около 60 г елда, защото не исках готовото ястие да прилича на супа. Много съм доволен от резултата.  

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц