Шарен спаначник

Шарен спаначник Лакомник
Шарен спаначник
Време за приготвяне
Приготвяне
2 часа
Порции
Порции
6
Автор
Маргарита Димитрова, Червен бряг
Лакомник Необходими продукти

4 яйца
1/2 ч.ч. сирене
1/2 ч.ч. маслена и гъста кашкавалена извара
1 к.ч. кисело мляко
1 к.ч. олио
1 к.ч. краве масло
1 ч.л. сода
щипка лимонена киселина
сол – количеството нека да е по ваша преценка
около 500-600 г брашно
200 г замразен спанак
1 ч.ч. суха коприва
5-6 стръка зелен лук
чубрица
пресен копър
2 с.л. гъста домашна лютеница

Начин на приготвянe

Нарязах лука и го запържих в олиото. Към него сложих попарената и изцедена коприва, нарязана на ситно, а също така и размразения и добре изцеден от водата спанак. Запържих още малко и подправих зеленията с чубрицата и копъра. Разбих яйцата със солта и към тях добавих млякото, олиото и брашното, което предварително съм смесила със содата и лимонената киселина. Към кексовата смес изсипах запържената зеления, сложих сиренето, изварата и разтопеното масло. Посолих с малко солчица. Разбърках внимателно до получаване на гладка смес. Отсипах от нея в две купички - една купичка оставих непокътната, а във втората разбърках с посоченото количество лютеница. Така получих червеникавия цвят на спаначника. Взех продълговата форма за кекс (за еднократна употреба), намазах я с олио и я набрашних внимателно. Изсипах основната (зелена) смес в нея, а отгоре полека разстлах червената смес. Върху нея направих „ пътечка” от отделеното зелено тесто, като сипвах внимателно с лъжица. Изпекох направеното в предварително загрята на 180 г фурна в продължение на около 45-50 минути. (Имайте предвид, че всяка печка пече различно, затова е необходимо да проверявате дали произведението ви се е изпекло или не.) Извадих спаначника от фурната, оставих го да се поохлади, отстраних го внимателно от формата и едва тогава го нарязах.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц