Чили кон карне

Чили кон карне Лакомник

Това традиционно мексиканско ястие съдържа в себе си цялото слънце и темперамент на Латинска Америка.

Чили кон карне
Време за приготвяне
Приготвяне
Порции
Порции
0
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

500 г кайма (60% телешко и 40% свинско)
1 с. л. олио 
1 глава лук (голяма)
4–5 скилидки чесън 
3–4 люти чушки (печени)
400 г домати от консерва
200 мл доматен сос 
400 г бял боб от консерва
400 г червен боб от консерва
2 дафинови листа 
1 ч. л. кимион 
сол на вкус
заквасена сметана за гарниране

за салцата
1 домат 
1 зелена чушка 
1/2 глава лук 
1 люта чушка 
зехтин, сол, чесън на прах и пресен кориандър

Начин на приготвянe

В дълбок тиган се сгорещява олиото. В него се задушават за 15 минути каймата и нарязаните наситно лук и чесън заедно със 100 мл вода. Бърка се често, докато водата се изпари. Добавят се доматите от консерва, доматеният сос, лютите чушки и подправките и се бърка до сгъстяване на соса. Прибавят се двата вида боб и ястието се оставя да къкри на тих огън около 1  час. 

Салцата се приготвя, като доматът, зелената чушка, лютата чушка и лукът се режат наситно. Смесват се, към тях се прибавят зехтин, сол, чесън на прах и наситнен пресен кориандър и всичко се разбърква добре. Ястието се сервира, гарнирано с лъжица заквасена сметана и лъжица салца.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц