Червеното цвекло е супер дар от природата

Червеното цвекло е супер дар от природата Лакомник
Червеното цвекло е супер дар от природата
Автор:Лакомник

Цвеклото е често пренебрегван кореноплоден зеленчук. А това не трябва да е така. Червеното цвекло е много, много полезно и трябва да присъства в седмичното меню задължително.

Ако искате диетата ви наистина да е здравословна е добре да обръщате повече внимание на цвеклото. То е богат източник на желязо, калций, магнезий, мед, манган и калий и то в големи количества.

Намалява кръвното налягане

В цвеклото се съдържат вещества, които отпускат гладката мускулатура на стените на кръвоносните съдове и улесняват преминаването на кръвта. Добрата циркулация, правилното кръвообращение е от голямо значение за кръвното налягане. Колкото по-затруднено е преминаването на кръвта, толкова по-високо става кръвното.

Намалява сърдечносъдовия риск

Освен че намалява кръвното, цвеклото понижава общия сърдечносъдов риск. Веществото бетаин в червеното цвекло, както и фолиевата киселина намаляват риска от инфаркт и други сърдечносъдови заболявания.

Дава енергия

Червеното цвекло дава допълнителна енергия като по този начин подобрява общата издръжливост на тялото.

Стимулира мозъчната дейност

Мозъчните функции се подобряват при редовна консумация на червено цвекло. Това се дължи на стимулирането на кръвоносните съдове поради съдоразширяващия ефект на цвеклото.

Проучванията сочат, че червеното цвекло и неговият сок подобряват паметта, концентрацията, работоспособността на мозъка и способността за организация на ангажиментите, както и качественото им изпълнение.

Облекчава черния дроб

Черният дроб е пречиствателната станция на организма. В него се натрупват всякакви токсини и мастни отлагания.

Чрез консумация на червено цвекло черният дроб се детоксикира и освобождава от баластните вещества. Проучвания върху животни показват, че нивата на чернодробните ензими в кръвта се подобряват след консумация на цвекло.

Този зеленчук предпазва още от поява на диабет, тъй като намалява и кръвната захар.

Регулира перисталтиката на червата

Фибрите и антиоксидантите в цвеклото спомагат за ускоряване на метаболизма и подобряване работата на червата. Проблеми като запек и диария биват отстранени при редовна консумация на червено цвекло.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц