Целина със зехтин

Целина със зехтин Лакомник
Целина със зехтин
Време за приготвяне
Приготвяне
Порции
Порции
0
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

1 кг средно големи глави целина

250 г арпаджик или 2 средно големи глави лук

3-4 с.л. олио

1 с.л. захар

1 морков

2 картофа

1/2 връзка магданоз

1 лимон

Начин на приготвянe

Обелете главите целина и ги измийте. Нарежете малките глави целина на две, а големите на четири. Издълбайте сърцевината. Почистете арпаджика. Ако готвите с лук, нарежете го на дребно. Нарежете моркова на колелца. Сложете всички зеленчуци в тенджера. Прибавете олиото, захарта и солта. Залейте с топла вода, така че да покрие продуктите, и изстискайте сока от половин лимон. Покрийте тенджерата с плътна хартиена салфетка, затворете капака и варете на средно силен огън, докато зеленчуците омекнат. Нарежете картофите на кубчета и ги добавете към останалите продукти. Продължете да варите, докато картофите омекнат, и преди да махнете тенджерата от огъня, добавете сока от половин лимон. След отстраняването от огъня не отваряйте тенджерата, а я оставете, докато ястието се охлади естествено до стайна температура.

Сервирайте целината с издълбаната част нагоре, като я запълните с останалите зеленчуци. Поръсете със ситно нарязан магданоз.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц