Цветовете в кухнята влияят на теглото

Цветовете в кухнята влияят на теглото Лакомник

Червените нюанси възбуждат прекомерно апетита

Цветовете в кухнята влияят на теглото
Автор:Лакомник

Всеки от нас си има любими цветове, според които избира дрехите и аксесоарите си. Едва ли обаче нюансът, който харесваме за блуза и пола съвпада с този, в който бихме боядисали дома си. Защото дрехата се сменя често, а интериорът - не.

 

Още по-сложен е въпросът с мебелите, защото не всеки от нас може да си позволи да ги сменя дори през 10 години. Докато стените може да боядисваме доста по-често. Ето защо към избора на обзавеждане трябва да пристъпваме много внимателно.

От всички стаи в жилището е особена важна кухнята. Според скорошни изследвания на холандски специалисти по храненето, цветовете в стаята за готвене и хранене са от голямо значение за теглото ни.

 

Тоновете

Някои тоналности предизвикват апетита докато други стимулират по-бързата обмяна на веществата. Известно е, че обективното въздействие на цветовете зависи от наситеността им, качествата им, продължителността на въздействие, пола и нервната система на всеки отделен човек. Установено е например, че наситеният червен цвят възбужда нервната система, предизвиква зачестяване на дишането и пулса и активизира работата на мускулите.

Синият цвят пък действа по обратния начин.  Жълтият, червеният и оранжевият цвят правят хората по-динамични и контактни. Виолетово и зеленото път действат самовглъбяващо. Що се отнася до обзавеждането на кухнята трябва да се вземат предвид няколко правила.

 

Влиянието

Според специалистите хората с наднормено тегло не бива да поръчват кухненско обзавеждане в червено, жълто или оранжево, защото тази гама възбужда апетита. В такава кухня ще ви е много трудно да пазите диета дори да имате силна воля. Ако пък сте слаба и страдате от липса на апетит, забравете за зелен и син интериор.

За щастие последните модни тенденции в кухненското обзавеждане не залагат на нито една от двете описани крайности. Дизайнерите предпочитат цветове от пастелната гама - резеда, бледо жълто, охра, слонова кост. Друга новост за лаковите покрития за мебелите, които с лъскавината си отразяват околната среда и по-този начин цвета им не е толкова натрапчив.

 

Изложението

При избора на тоналност за кухнята трябва да се вземе предвид и изложението на прозорците. Ако то е северно, е добре да изберете цветове в топлата гама. При положение, че се радвате на южно изложение, може да омекотите пряката слънчева светлина с бледи, но студени тонове. Изтокът и западът пък изискват нежни, приглушени цветове в пастелни тонове.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц