Царството на ароматите се нарича Индия

Царството на ароматите се нарича Индия Лакомник
Царството на ароматите се нарича Индия
Автор:Лакомник

Индия е страната, в която се готви с най-много подправки. Не се заблуждавайте обаче, че те винаги са люти. Всеки регион на страната слага различно количество пикантни добавки към ястията си. В повечето случаи се готви с готови смеси от различни билки. Почти всяко семейство в Индия има собствена рецепта за приготвянето на подобни комбинации. Една от найа-странни рецепти на този източен народ е сладоледът, който се приготвя с хляб.

Пиле Тандури

Необходими продукти

1 пиле

70 г кисело мляко

30 г гий или разтопено масло

1 глава лук

сокът от един лимон

5-6 скилидки чесън

1/4 ч.л. канела

1/4 ч.л. смлян кардамон

1/4 ч.л. червен пипер

1/4 ч.л. смлян кимион

2 дафинови листа

1 ч.л. смлян кориандър

щипка джинджифил на прах

сол

Начин на приготвяне

Измиваме пилето и правим няколко прореза. Поръсваме отгоре с лимоновия сок и го оставяме да престои половин час. На отделно място правим маринатата - от ситно нарязания лук и чесън, както и киселото мляко и подправките. Намазваме хубаво пилето и оставяме в хладилника за 6 часа. Печем в умерена фурна.

Лучени пръчици

Необходими продукти

1 ч.ч. (235 мл) брашно от нахут

1 с.л. оризово брашно

1 ч.л. чили на прах сол

1 щипка бакпулвер

1 с.л. масло

1/2 голяма глава лук

масло (олио) за пържене

Начин на приготвяне

Нарязваме лука на ленти. В купа смесваме останалите съставки и добавяме 1 супена лъжица разтопено масло. Добавяме още ¾ чаши вода и разбъркваме. Овалваме всяка лента в панировката. Пържим в дълбок тиган, загрят до средна температура до златисто-кафяво. Изцеждаме ги върху хартия, преди да ги поднесем.

Гарам масала

Необходими продукти

1 малка пръчка канела

1 ч.л. черен пипер на зърна

6 карамфилчета

1 с.л. кардамом

2 ч.л. кориандър

2 ч.л. кимион на зърна

1 малък дафинов лист

1/3 ч.л. индийско орехче

Начин на приготвяне

Запичаме на сух тиган кардамона, кариандъра и кимиона. Разбъркваме постоянно. Оставяме ги да изстинат добре и ги смиламе с блендер, заедно с останалите подправки. Можем и просто да ги смачкаме в хаванче. Съхраняваме ги в стъклен буркан. Тази комбинация се нарича буквално “горещи подправки”. Води до загряване на организма.

Бачура

Необходими продукти

200 г брашно

1 с.л. кисело мляко

1 с.л. олио

7 г суха мая

1 ч.л. сол

1 ч.л. смлян кимион

80 мл топла вода

олио за пърженето

брашно за разточването

Начин на приготвяне

Брашното, солта, кимиона и маята се смесват.  Към тях добавяме киселото мляко и водата. Оставяме го да втаса. Премесваме тестото и разделяме на осем части. Разточваме на кръг всяка. След това пържим като мекици - в дълбок съд и силно сгорещено олио. Не се притеснявайте, ако при ваденето те са твърди. След като поседят навън, омекват.

 

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц