
Жълтите зърна съдържат много полезни белтъчини

Царевицата е сред най-любимите храни на българина, особено през летния сезон. Този златист житен дар е нагледен пример за съчетание на отлични вкусови качества и полезност за организма. Тя може да бъде и отлична целогодишна добавка към най-различни родни и чужди ястия.
Няма друго културно растение у нас, от което да се добиват толкова много продукти, както от царевицата. Всеизвестни са прекрасните вкусови качества на варената царевица и белите пуканки. От царевичното брашно се приготвя хляб и каша, наречена качамак или мамалига.
От царевицата се произвежда растително масло (маргарин), което не отстъпва по вкус на кравето масло, а също така и нишесте за десерти. В индустрията от различните части на царевичното растение се изработват спирт, хартия, пластмаси, изкуствени влакна и различни лекарства. Тя е второто по значение житно растение у нас (след пшеницата) и с нея се засяват големи площи, от които се получават високи добиви.
В зърната се съдържа балансирано количество белтъчини, мазнини и въглехидрати. Царевицата е идеална за тези, които искат да откажат или да намалят месото. Тя съдържа не само белтъчини, но и витамини С, В, РР, калий и фосфор.
Царевицата е отличен източник на витамин К, който е безценен за сърдечно-съдовата система. При варенето на царевицата витамините намаляват, но все пак остават около 20 процента от тях.
Любителите на мазната храна трябва по-често да готвят ястия, които съдържат царевични зърна. Те имат свойството да намаляват лошото действие, което оказват на организма ни пържените и мазни храни, както и алкохолът. Така пази стомаха и черния дроб.
Царевичното олио, което много хора не смеят да купят, защото не знаят нищо за него, имат точно толкова полиненаситени мастни киселини, колкото и в олиото и в зехтина. Само вкусът му е различен.
Царевичното брашно освен за качамак може да се ползва и с козметична цел – то премахва черните точки на лицето. За целта 2 супени лъжици царевично брашно се смесва с един разбит белтък и сместа се нанася на лицето.
